Nieuws

Voortgang Ruimtelijk Programma van Eisen voor Oostzijderpark (fase 2)

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Op 21 november 2023 organiseerde de gemeente Zaanstad een inloopbijeenkomst over de ontwikkeling van het Oostzijderpark fase 2. We presenteerden hier het concept voor het Ruimtelijk Programma van Eisen (RPvE). Hierin staan de eisen en wensen voor de nieuwbouw, zoals de woningen en voorzieningen. Omwonenden konden de plannen bekijken en hun vragen en opmerkingen aan ons meegeven.

Terugblik inloopbijeenkomst en de volgende stappen

De ongeveer 30 bezoekers waren vooral inwoners van Oostzijderpark fase 1. Zij waren benieuwd naar hoe fase 2 van Oostzijderpark eruit komt te zien. Ook waren er vragen over fase 1 van Oostzijderpark, waar nu nog volop wordt gebouwd. Hieronder kunt u lezen de vragen en opmerkingen met onze reacties teruglezen.

Over Oostzijderpark fase 2


Oostzijderpark, met fase 2 in het omlijnde gebied rechts.Oostzijderpark, met fase 2 in het omlijnde gebied rechts.

In de haven komt er plek voor horeca. Hoe komt de haven er verder uit te zien? 

Zaanstad wil de ligplaatsen in de haven graag aanbieden aan alle Zaankanters en niet koppelen aan de nieuwbouw. Hoe de haven er precies uit komt te zien, weten we nog niet. Dit moet nog verder uitgewerkt worden. In het RPvE beschrijven we wat er mogelijk is, in het ontwerp dat daarop volgt zal duidelijk worden hoe de haven eruit komt te zien.

Mooi dat er een natuurinclusief schoolplein komt. Geldt dat ook voor de rest van de wijk?

Ja, ook in de rest van Oostzijderpark fase 2 houden we rekening met natuur. Er komen nestkasten en andere voorzieningen voor dieren en er is aandacht voor groen.

Kan ik me al inschrijven voor de woningen in Oostzijderpark fase 2?

Woningzoekenden kunnen zich waarschijnlijk begin 2026 gaan inschrijven voor een huurwoning. Dit zal dan kunnen via de website van de ontwikkelaar. Zodra we weten wie de nieuwbouw gaat ontwikkelen informeren we u hier weer over op deze website. Voordat het zo ver is, moeten we nog een aantal stappen doorlopen. Zoals het definitief maken van het RPvE, waarmee we de eisen en wensen voor de nieuwebouw vaststellen. Een ontwikkelaar kan vervolgens verder met het uitwerken van de nieuwbouwplannen. 

Wat gaan de nieuwe woningen straks kosten?

Dat weten we nog niet. Volgens de regelgeving zijn er maximumprijzen voor sociale huurwoningen en gelden er ook grenzen voor de prijzen van middeldure huurwoningen. Zodra de prijzen van de huur- en koopwoningen bekend zijn, verwijzen we hiernaar.

Wanneer zijn de woningen klaar?

Op dit moment verwachten we dat rond 2029 het gehele gebied Oostzijderpark gereed is.

Over Oostzijderpark fase 1

De omwonenden hadden ook enkele vragen over de ontwikkeling in fase 1 van Oostzijderpark. Deze gingen vooral over huidige voorzieningen, zoals een storing bij een afvalcontainer en een lekkage. Deze vragen en opmerkingen zijn doorgegeven aan partners zoals afvalwerkingsbedrijf HVC en de Vereniging van Eigenaars (VVE) om op te pakken. Ook waren er vragen over of er straks voldoende parkeerplekken en laadpalen zijn, voor als alle woningen in fase 1 straks klaar zijn. De hoeveelheid parkeerplekken voldoet aan de huidige parkeernorm en de woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het eventueel uitbreiden van de laadpalen.

Daarnaast werd er gevraagd naar de BKZ-woningen Voor fase 2 zullen we hier ook weer aandacht voor hebben. In fase 1 zitten ongeveer 15 BKZ-woningen, waarvan er nog vijf gerealiseerd moeten worden. We verwachten dat deze in 2026 op de website worden aangeboden: www.betaalbarekoopwoningenzaanstad.nl.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in fase 1

Volgende stappen

Op dit moment zijn we het RPvE verder aan het uitwerken. Als deze klaar is dan leggen we deze voor aan het college om er een besluit over te nemen. Het RPvE komt dan ook ter inzage te liggen. Als het RPvE is vastgesteld, dan gaan we de gemeenteraad vragen om een grondexploitatie te openen. Hiermee wordt het mogelijk om ontwikkelaars te contracteren voor de bouw van de woningen en de aanleg van de openbare ruimte.

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Kogerveldwijk, waaronder Oostzijderpark? Vier tot zes keer per jaar versturen wij een e-mailnieuwsbrief met het laatste nieuws over de bouwontwikkelingen. U kunt zich hier abonneren. <link toevoegen>

Contact

Heeft u in tussentijd vragen of opmerkingen over de ontwikkelingen in het gebied? Dan kunt u contact opnemen met het projectteam door te mailen naar kogerveldwijk@zaanstad.nl.


Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl