Nieuws

Geld van gemeente voor ontwikkeling Hemmes

Gepubliceerd op 14 december 2020

De gemeenteraad heeft besloten om in totaal € 370.000,- te investeren in de bouw van de eerste molen op schiereiland de Hemmes. Het gaat om € 170.000,- in 2021 en € 200.000,- in 2022.

Van dit bedrag gaat € 200.000,- naar de Hemmesgroep voor de bouw van de eerste molen: de Zaadzaaijer. Met deze toezegging van Zaanstad kan de Hemmesgroep nu actief fondsen gaan werven om het resterende bedrag voor de bouw van de molen te regelen. Als de Hemmesgroep een sluitende business case (zowel voor de bouw als voor de exploitatie) kan overleggen aan de gemeente, starten we met het bouwrijp maken van het stuk grond waarop de molen wordt gebouwd. 

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Dit is een mooie stap om dit historische stukje van Zaanstad te ontwikkelen. Het gebied heeft uitdagingen door onder andere de vervuilde grond. We hopen dat de ontwikkeling van molen De Zaadzaaijer fungeert als aanjager voor de uiteindelijke woningbouwontwikkeling op de Hemmes. 

De bouw van de molen gebeurt met  leerlingen uit de houtbouw onder begeleiding van restaurateur Bart Nieuwenhuijs. Breunesse: ‘De Zaanstreek heeft een lange geschiedenis in de houtbouw. Ik ben blij dat we deze traditie levend houden in onze stad. Want deze manier van bouwen is niet alleen mooi, maar biedt ook grote kansen als het gaat om duurzaamheid en circulariteit.’ 


Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl