Projecten en initiatieven in de Kogerveldwijk

De gemeente is met verschillende projecten bezig in de Kogerveldwijk. Op de kaart hieronder staan diverse projecten aangegeven. Sommigen zijn al met de wijk gedeeld. Andere projecten zijn nog in voorbereiding of in onderzoek. Klik op de pins hieronder op de kaart voor meer informatie of scrol naar beneden voor een toelichting op de projecten.

Plan
Hotspot
Jonker Juffer

Woningcorporatie ZVH heeft plannen om aan de Jufferstraat en het Jonkerplantsoen ruim 100 woningen te bouwen. Daarvan zal het grootste deel uit sociale huurwoningen bestaan. Start sloop van de huidige bebouwing is gepland in 2022, oplevering woningen in 2023.

Hotspot
De Paltrok

Op de hoek van de Paltrokstraat en de Scholtenstraat in Zaandam komt een nieuwe ontwikkeling met de naam Paltrok: een combinatie van wonen en werken.

Visie stationsgebied

Gemeente Zaanstad werkt aan een visie voor het gebied rondom NS-station Kogerveld. In de visie wordt beschreven hoe het gebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Bewoners, bedrijven en andere betrokkenen denken met ons mee bij het maken van de visie.

Hotspot
Hofwijk Noord Fase 1

Het bedrijventerrein Hofwijk Noord transformeert de komende jaren in een fijne en levendige stadswijk. Een wijk met maar liefst 750 woningen voor mensen met verschillende inkomens, groen in de openbare ruimte en plek om te genieten aan de Zaan.

De Hellema

Broedplaats De Hellema is een culturele hotspot in Zaanstad. Ze verhuren ateliers, studio's en werkruimtes aan kunstenaars, ambachtslieden en creatieve bedrijven. Een inspirerende werkomgeving en gemeenschap, sterk verbonden met het culturele stedelijke netwerk in de regio.

Oostzijderpark Fase 1

Nieuwe woningen op de voormalige sportvelden. Goed bereikbaar met het station en de uitvalswegen om de hoek en een heerlijke connectie met het water en de natuur. Met woningen voor starters, jonge gezinnen, ouderen en alles wat er tussen zit.

Slachthuisstraat 67 en 67A

Op de locatie Slachthuisstraat 67 en 67A zijn plannen in ontwikkeling voor circa 150 appartementen.

OBS Kogerveld

De huidige Kogerveldschool gevestigd op Perzikkruidweg 4 is aan vervanging toe. Op de huidige locatie kan de school vanwege de hoogspanning niet uitbreiden of herbouwen. De gemeente zoekt daarom samen met het schoolbestuur naar een nieuwe locatie. De pin staat op de voorlopige voorkeurslocatie. Naar aanleiding van een gesprek met de
direct omwonenden van dit veld is de gemeente gestart met een vervolgonderzoek naar de grootte van de school en twee extra locaties: Jagersveld aan het Klaverpad en Oostzijderpark fase 2.

Sportpark Hoornseveld

Het huidige Sportpark Hoornseveld zal veranderen in een nieuw, uitnodigend en multifunctioneel sportpark met verschillende verenigingen. En er komen nieuwe (club)accommodaties.

Hilko

Op deze plek aan de Zaan komen woningen en appartementen, waar nu nog bedrijfshallen staan. Een deel van het oude gebouw van zeepfabriek Hilko blijft behouden en verandert in commerciële ruimte. Aan de Oostzijde, aan de overkant van de straat, komen grondgebonden woningen en een appartementengebouw. Het voormalige kantoorgebouw van Rochdale wordt verbouwd tot vier appartementen.

Stationsgebied Kogerveld

Gemeente Zaanstad werkt aan een visie voor het gebied rondom NS-station Kogerveld. In de visie beschrijven we hoe het gebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Bewoners, bedrijven en andere betrokkenen denken met ons mee bij het maken van de visie. Een concept van de visie is te lezen op deze website.  

Meer weten?

Hofwijk Noord
illustratie van het plan voor 750 woningen Hofwijk Noord

Zaanstad werkt er aan om het bedrijventerrein Hofwijk Noord de komende jaren te veranderen in een fijne en levendige stadswijk. Een wijk met maar liefst 750 woningen voor mensen met verschillende inkomens, groen in de openbare ruimte en plek om te genieten aan de Zaan.

Meer over Hofwijk Noord fase 1

Oostzijderveld

illustratie van plan OostzijdervldNieuwe woningen op de voormalige sportvelden: goed bereikbaar met het station en de uitvalswegen om de hoek, maar de wijk heeft ook een heerlijke connectie met het water en de natuur. Met woningen voor starters, jonge gezinnen, ouderen en alles wat er tussen zit. De straten krijgen de namen van voorvechters van gelijke rechten.

Meer weten?

Sportpark Hoornseveld

foto van spelende kinderen buitenOp het Sportpark Hoornseveld is ruimte gecreëerd voor diverse sportverenigingen en ook zwembad De Slag komt naar het sportpark. Het huidige zwembad in Zaandam Zuid is aan vervanging toe. Op het Sportpark komen 6 nieuwe voetbalvelden waarvan 2 kunstgrasvelden, 2 minivelden en 2 grote natuurgrasvelden, 12 nieuwe tennisbanen en 4 padelbanen. De korfbalvelden worden verplaatst en er komen nieuwe (club)accommodaties en een nieuw zwembad. 

Lees meer

Jonker Juffer

 Woningcorporatie ZVH heeft plannen om aan de Jufferstraat en het Jonkerplantsoen ruim 100 woningen te bouwen. Daarvan zal het grootste deel (90%)  uit sociale huurwoningen bestaan. De helft daarvan is bestemd voor ouderen met een zorgvraag. De overige 12 woningen worden koopwoningen. Het Ruimtelijk Programma van Eisen voor de plannen is vastgesteld en de anterieure overeenkomst met ZVH getekend. Start sloop van de huidige bebouwing is gepland in 2023, oplevering woningen in 2024

 Naar de website jonkerjuffer.nl

Paltrok

Illustratie nieuwbouwproject PaltrokOp de hoek van de Paltrokstraat en de Scholtenstraat in Zaandam komt een nieuwe ontwikkeling met de naam Paltrok. In het Gebiedsperspectief MAAK.Kogerveldwijk 2040 beschrijven we de ambitie om de Boerejonkerbuurt te transformeren van bedrijvigheid naar een combinatie van wonen en werken. Het project met de naam Paltrok is hier een eerste voorbeeld van: we gaan op deze plek van een verouderde bedrijfslocatie naar een woon-werkgebied.

Lees meer

Slachthuisstraat 67 en 67A 

Illustratie nieuwbouw Slachthuisstraat 67 en 67AVoor de locatie Slachthuisstraat 67 en 67A zijn plannen in ontwikkeling voor ongeveer 150huurappartementen, 30% sociale huur, 30% middeldure huur en 40% in de vrije sector huur. We onderzoeken nu de haalbaarheid.

Lees meer

OBS Kogerveld

De huidige Kogerveldschool gevestigd op Perzikkruidweg 4 is aan vervanging toe. Het schoolgebouw is een oud gebouw en het ligt onder hoogspanningsmasten. Op de huidige locatie kan de school vanwege de hoogspanning niet uitbreiden of herbouwen. De gemeente zoekt daarom samen met het schoolbestuur naar een nieuwe locatie.

Lees meer

Hilko

Op deze plek aan de Zaan komen woningen en appartementen, waar nu nog bedrijfshallen staan. Een deel van het oude gebouw van zeepfabriek Hilko blijft behouden en verandert in commerciële ruimte. Aan de Oostzijde, aan de overkant van de straat, komen grondgebonden woningen en een appartementengebouw. Het voormalige kantoorgebouw van Rochdale wordt verbouwd tot vier appartementen.

Website Wonen in Hilko

Zilverschoonplein

Foto spelende kinderen in de fontein op het Zilverschoonplein tijdens de opening zomer 2019Het Zilverschoonplein is een mooie ontmoetingsplek geworden om nieuwe mensen te leren kennen tijdens een potje jeu de boules en waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Aan het plein is hard gewerkt. Ondernemers uit de buurt hebben hun schouders eronder gezet om het tot een fijne ontmoetingsplek te maken voor jong en oud. Het vernieuwde plein is in de zomer van 2019 opgeleverd en feestelijk geopend.

Lees meer

Broedplaats De Hellema

Broedplaats De Hellema is een culturele hotspot in Zaanstad. Ze verhuren ateliers, studio's en werkruimtes aan kunstenaars, ambachtslieden en creatieve bedrijven. Een inspirerende werkomgeving en gemeenschap, sterk verbonden met het culturele stedelijke netwerk in de regio.

Website De Hellema

Groen in de Hofwijk

Bijeenkomst buurt over het groen in de HofwijkBegin 2018 gaf een aantal enthousiaste buurtbewoners bij de gemeente aan dat ze mee wilden praten over het groen in de wijk. De buurtschouw die volgde, leverde veel ideeën en wensen op. Een aantal bijeenkomsten zorgde dat het plan voor Hofwijk concreter werd. De gemeente ondernam actie en plaatste plantenbakken, een bloemenlint en de boomspiegels zijn opgefleurd. Ook zijn er spelelementen vernieuwd en is er zitgelegenheid aan de wijk toegevoegd. Het project werd in juli 2020 afgerond.

Lees meer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl