Nieuws

Groen in de Hofwijk aangepakt

Gepubliceerd op 20 mei 2020
Afbeelding

Het begon allemaal met een buurtschouw begin 2018. Een aantal bewoners gaven toen aan mee te willen praten over het groen in de wijk. Na diverse bijeenkomsten zijn er in 2019 plantenbakken geplaatst, is er een bloemenlint aangelegd, zijn de boomspiegels opgefleurd en zijn er spelelementen en zitgelegenheid aan de wijk toegevoegd.  

Meer geur, kleur en beleving in de wijk
Maar de groep bewoners hebben er ook voor gezorgd dat het groen de afgelopen maanden grootschalig is aangepakt. De wensen van de bewoners zijn hierin meegenomen, namelijk het toevoegen van geur, kleur en beleving in de wijk. Dit is onder andere terug te zien in de plantkeus. Zo zijn er fruitbomen geplant en is er beplanting speciaal voor de vlinder en de bij.

De grasvelden in de wijk zijn beperkt opgehoogd. Zo hebben we de bestaande beplanting en bomen zoveel mogelijk kunnen behouden.

Wadi’s aangelegd
Om te zorgen dat de velden droog blijven, hebben we vijf wadi’s aangelegd. Dit is uniek in Zaanstad. Een wadi is een verlaagd gedeelte in het gras. Een wadi vangt regenwater tijdelijk op, waarna het langzaam in de bodem wegzakt (infiltratie). Een wadi is dus ook een buffer bij extreme regenval en voorkomt wateroverlast. Leuk detail; in het najaar worden langs de randen van de wadi’s nog sneeuwklokjes geplant!

Op 1 juli 2020 willen we het succes van de aanpak van het groen, nog met elkaar vieren. Hoe we dat doen met de Coronamaatregelen, daar denken we nu nog over na!

Foto van het aangepaste groen in de HofwijkFoto van het aangepaste groen in de Hofwijk

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl