Nieuws

750 woningen, horeca en groen in Kan aan de Zaan

Gepubliceerd op 31 mei 2022

De plannen om van het Kan Palen terrein in Hofwijk een woon- en werkgebied te maken, zijn deze maand een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W stemde in met de plannen en gaf ze vrij voor inspraak. Wethouder Hans Krieger: ‘Met de ontwikkeling van Kan aan de Zaan ontstaat ruimte voor ongeveer 750 woningen in een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middeldure huur en vrije sector woningen. Er komt plek voor aantrekkelijke horeca in een parkrand aan het water, maatschappelijke voorzieningen en uitdagende speelplekken. Deze ontwikkeling moet een flinke impuls geven aan Hofwijk, een kwetsbare wijk met bijna alleen sociale woningbouw.’

In Hofwijk Noord ligt het vervuilde Kan Palen terrein al meer dan dertig jaar braak. Door het aangekondigde vertrek van de naastgelegen verffabriek Touwen ontstaat meer ruimte voor woningbouw. Ondertussen wordt ook de sanering op het Kan Palen terrein en directe omgeving voorbereid om de grond geschikt te gaan maken voor woningen. Deze herontwikkeling is één van de concrete ontwikkelingen binnen de transformatie van de Kogerveldwijk,

Historische structuur in het ontwerp
Kan aan de Zaan ligt tussen station Zaandam Kogerveld, de Hofwijk, de Zaan en bestaande woningen aan de oostkant. In het plan komen twee nieuwe straten van oost naar west. Dat sluit aan bij de historische structuur van het gebied. Aan de kant van de Zaan komen grote appartementengebouwen die doen denken aan fabrieken. Verder de buurt in naar het oosten, worden de gebouwen lager. Er komt veel groen langs de Zaan en langs de doorgaande fietsroute. Dit moet ook bijdragen aan het voorkomen van hittestress. Onder een deel van de nieuwe appartementengebouwen komen parkeerplekken. Er komen groene daken in de aardgasvrije woonwijk.

Inzage en inloopavond
Om de plannen te kunnen realiseren, moet er een nieuw bestemmingsplan komen. Het ontwerp bestemmingsplan (officieel: ‘ontwerp bestemmingsplan Hofwijk Noord fase 1’) ligt samen met nog enkele andere stukken van 9 juni tot en met 20 juli ter inzage, en zijn te zien op www.zaanstad.nl onder de zoekterm ‘ontwerpbestemmingsplan Hofwijk Noord fase 1.
Op dinsdag 21 juni 2022 van 17.00 tot 19.30 uur is er een inloopavond voor bewoners, ondernemers en andere belangstellenden in de Jozefkerk (Veldbloemenweg 2).

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl