Nieuws

Bruggen over de Gouw vernoemd naar verzetshelden

Gepubliceerd op 4 mei 2022

Gemeente Zaanstad heeft besloten om een aantal belangrijke verzetsstrijders te eren. Dat doet ze door negen bruggen in Zaandam te vernoemen naar verzetsmensen. Een van de bruggen wordt vernoemd naar Remmert Aten en Jaap Boll.

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Toen Freek de Jonge in januari 2020 de erepenning van gemeente Zaanstad kreeg, deed hij de oproep om een straat in Zaanstad te vernoemen naar verzetsheld Remmert Aten. Een bijzonder verzoek, waar we graag gehoor aan geven. Remmert Aten, Jaap Boll en de andere Zaanse verzetshelden hebben op uitzonderlijke manier moed getoond. En daar willen we hen op deze manier voor bedanken.

In de Gouw liggen tussen de Zuidervaart en de Rijksweg A8 elf bruggen. Twee bruggen kregen al eerder de naam van een verzetsheld. Zo werd in 2013 de brug op de Vermiljoenweg naar Anton de Kom vernoemd. De brug tussen het Gouwpark en de Hoogaarslaan kreeg in 2020 de naam van verzetsstrijder Cornelis Zwart. Daar komen nu negen namen bij. De Straatnaamcommissie heeft deze gekozen uit een lijst van Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek Waterland 1940-1945. Hier heeft de gemeente Zaanstad nog twee namen toegevoegd: Remmert Aten en Cook Brummer.

Remmert Aten

Remmert Aten (Zaandam 9 augustus 1895 - 15 augustus 1984) bracht tijdens de oorlog geld en goederen rond bij Joodse onderduikers. Hij was bestuurslid van een onderafdeling van het Nationaal Steunfonds, lid van de Ordedienst en de Gewestelijke Sabotage Afdeling en huisvestte meerdere Joodse onderduikers. Hij werd vooral bekend door het verwijderen van springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug. Die wilden de Duitsers opblazen, zodra de geallieerden hun opmars in Noord-Holland zouden voortzetten. Op 21 juni 1944 deed Aten samen met Jan van Heijningen en Klaas Klinkenberg een eerste poging. Die mislukte. Aten deed met Jaap Boll op 21 september een tweede poging, die slaagde. Ze verwijderden in vijf uur 400 pakketten springstof. Toen de Duitsers dat de volgende dag ontdekten, fusilleerden ze vier bewakers en brachten nieuwe springladingen aan. Op 18 oktober deed Aten een derde poging, maar ontdekte dat er zware houten versperringen waren aangebracht.

Negen bruggen, tien namen

Hieronder leest u de namen en om welke brug over de Gouw het gaat:

  • Veldbloemenweg - Fluitekruidweg - Jacob Achterbergbrug
  • Karel Lotsylaan- Sportlaan - Cook Brummerbrug
  • Koningin Julianaweg en Prins Bernhardweg - Remmert Aten en Jaap Bollbrug
  • Middelste brug in het Burgemeester In ’t Veldpark - Petrus Kuntzbrug
  • Zuidelijke brug in het Burgemeester In 't Veldpark - Jacob Meyerbrug
  • Joachim Kleinsorgstraat - Ds. M.L. Kingweg - Jacob Schoonebrug
  • Walraven van Hallstraat - Ds. M.L. Kingweg - Geert Schoonmanbrug
  • Jan Eijdenbergstraat - Ds. M.L. Kingweg - Jan Stolpbrug
  • P.J. Troelstralaan - Ds. M.L. Kingweg - Hendrik de Vriesbrug

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl