Nieuws

Ontwerpbestemmingsplan Sportpark Hoornseveld ter inzage

Gepubliceerd op 26 november 2020
Afbeelding

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor Sportpark Hoornseveld. Op het Sportpark is ruimte gecreëerd voor diverse sportverenigingen en ook zwembad De Slag komt naar het sportpark. Het huidige zwembad in Zaandam Zuid is aan vervanging toe.  Door efficiënt met de beschikbare ruimte voor sportvoorzieningen, komt er op andere plekken in Zaandam ruimte voor woningbouw. Het ontwerpbestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd.


Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse: ‘Met dit plan komt er een prachtige plek in Zaanstad bij om te sporten en recreëren. We willen zo kwaliteit toevoegen aan de stad, met veel groen en ruimte voor water.’ Het ontwerpbestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd.

Wethouder Gerard Slegers (Sport en Mobiliteit): “De ontwikkeling van het Hoornseveld is in volle gang, mede dankzij de betrokkenheid en de goede samenwerking met de verenigingen en het Sportbedrijf die straks allemaal op dit multifunctionele sportpark komen. Het is echt een gezamenlijk belang! Zaanstad heeft straks een sportpark waar heel veel sporters terecht kunnen. Een plek waar van alles te doen en te beleven is.

Sportverenigingen

Op het Sportpark Hoornseveld zijn voetbalvereniging FC Zaandam, korfbalvereniging ZKV, tennisvereniging LTVZ, schietsportvereniging Zaanstad en de Saense Handboog Skutters gevestigd. Voor tennisvereniging De Gouw en z.v.v. Zaanlandia is er ruimte gecreëerd op sportpark Hoornseveld zodat ze daar naar toe kunnen verhuizen. De leden van Zaanlandia nemen in het eerste kwartaal 2021 een besluit over de verhuizing. De accommodaties op het Sportpark Hoornseveld zijn verouderd. Gemeente Zaanstad heeft in samenwerking met de betrokken verenigingen in 2017 een vlekkenplan gemaakt voor de sportaccommodaties op het Hoornseveld. Op het Sportpark zijn 6 nieuwe voetbalvelden waarvan 2 kunstgrasvelden, 2 minivelden en 2 grote natuurgrasvelden, 12 nieuwe tennisbanen en 4 padelbanen ingetekend. De korfbalvelden worden verplaatst, er komen nieuwe (club)accommodaties en een nieuw zwembad. En verkeers- en parkeervoorzieningen als onderdeel van de inrichting. Vanuit het Investeringsfonds is in totaal €16,45 miljoen gereserveerd voor de optimalisatie van sportpark Hoornseveld. 

Zwembad De Slag

Ook Zwembad De Slag in Zaandam Zuid is aan vervanging toe is. In 2016 is besloten tot vervangende nieuwbouw. Zwembad De Slag komt op Sportpark Hoornseveld. Het zwembad op deze locatie biedt kansen om een verouderd sportpark nieuw leven in te blazen. Het duurzame zwembad wordt centraal in het plangebied gebouwd. Het krijgt de afmetingen van een wedstrijdbad waarbij wedstrijden met publiek kunnen worden georganiseerd. De hoofdvestiging van het Sportbedrijf zal ook verhuizen naar de nieuwe locatie.

Ruimte voor woningen

Door efficiënter met de beschikbare ruimte voor sportvoorzieningen om te gaan, komt er op andere plekken in Zaandam ruimte voor (woningbouw)ontwikkeling, zoals op de huidige locatie van Sportpark Oostzijderveld. Tegelijkertijd wordt een kwaliteitsslag gemaakt voor het Sportpark Hoornseveld. Daarmee past deze investering bij de groei van de stad en de ambities die Zaanstad onder andere met het beleidsprogramma MAAK.Zaanstad nastreeft. Het huidige Sportpark Hoornseveld zal veranderen in een nieuw, uitnodigend en multifunctioneel sportpark met verschillende verenigingen.

Impressie Sportpark Hoornseveld

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl