Nieuws

Plannen 480 sociale woningen project Oostzijderpark vastgesteld

Gepubliceerd op 26 maart 2024

Op 19 maart 2024 heeft het college van Burgemeester en Wethouders een besluit genomen over de plannen voor de ontwikkeling van het project Oostzijderveld, zoals vastgelegd in het Ruimtelijk Plan van Eisen (RPvE).

Wethouder Wessel Breunesse: "De gemeente Zaanstad wil snel meer woningen bouwen die passen bij de diverse behoeften en financiële mogelijkheden van onze inwoners. Ik ben blij met de voorgestelde plannen, die niet alleen gericht zijn op comfortabel wonen, maar ook op werkgelegenheid, duurzaamheid, circulariteit, natuurbewust bouwen en vergroening van Zaanstad. Dit is een belangrijke stap vooruit om onze gezamenlijke ambitie te realiseren: kwalitatief hoogwaardig wonen en werken in Zaanstad." Naast de plannen voor nieuwe woningen zijn ook de uitgangspunten voor een nieuwe school in het Oostzijderveld vastgesteld.

In juli 2022 heeft de gemeenteraad de startnotitie voor fase 2 van het Oostzijderveld goedgekeurd, waarmee de ontwikkeling van het gebied werd gestart, inclusief ruimte voor woningen, werkgelegenheid en alle benodigde voorzieningen voor een nieuwe wijk.


MAAK.Kogerveldwijk

In lijn met de doelen van MAAK.Kogerveldwijk verandert het Oostzijderveld de komende jaren in een levendige stadswijk met ongeveer 960 sociale huur- en koopwoningen, goede verbindingen en de juiste voorzieningen. Het Oostzijderveld is eigendom van de gemeente en wordt begrensd door de A7, de spoorlijn Zaandam-Hoorn, de Heijermansstraat en het water de Gouw. De totale oppervlakte is zo’n 9 hectare. Momenteel wordt er druk gebouwd aan woningen in fase 1 van het Oostzijderpark, en wordt het ontwerp van het laatste blok van ongeveer 50 woningen afgerond. Fase 2 van het Oostzijderpark sluit hierop aan.


Voormalige bewoners Oostzijderveld

Tot voor kort werd het oostelijke deel van het Oostzijderveld gebruikt door voetbalvereniging Zaanlandia en tennisvereniging TVV de Gouw. Zij zijn in de zomer van 2023 verhuisd naar het Hoornseveld. Door deze verhuizing is nu ook het oostelijke deel van het Oostzijderveld beschikbaar voor de ontwikkeling van fase 2 van het Oostzijderpark en kan het terrein geschikt worden gemaakt voor woningbouw. Duikvereniging Murene is nog steeds aanwezig op het Oostzijderveld, met hen wordt gezocht naar een mogelijke oplossing.


Volgende stappen

Om het RPvE verder te brengen en de ontwerpfase te kunnen starten, wordt de gemeenteraad gevraagd een grondexploitatie te openen. Hierover volgt medio 2024 een raadsvoorstel. Tijdens de ontwerpfase wordt de buurt betrokken. Bij de uitvraag voor de verschillende bouwblokken wordt aan de ontwikkelaar gevraagd om de buurt en specifieke belanghebbenden te betrekken bij verschillende ontwerpvraagstukken. Het ontwerp van de openbare ruimte wordt door de gemeente zelf uitgewerkt, waarbij ook de buurt betrokken zal worden. 


In 2025 zal de planologische procedure worden doorlopen, waarna naar verwachting medio 2026 kan worden gestart met de bouw van woningen en de ontwikkeling van deze nieuwe wijk. Vooruitlopend hierop wordt het terrein al opgehoogd.

 

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl