Nieuws

Nieuwe ophaalbrug Haaldersbroek in gebruik

Gepubliceerd op 29 maart 2021

De nieuwe ophaalbrug tussen het Kalf en het Haaldersbroek in Zaandam is klaar. De gemeente moest de oude brug vervangen, omdat die in slechte staat was. De afgelopen maanden konden wandelaars, voetgangers en auto’s over een noodbrug.

De noodbrug was nodig om de wijk voor de bewoners toegankelijk te houden. Ook omdat Haaldersbroek voor veel fietsers en wandelaars een belangrijke doorgaande route is. 

Klassiek ontwerp

Haaldersbroek heeft een uniek door het rijk beschermd dorpsgezicht. De nieuwe brug moest daarbij passen. Daarom is voor een klassiek ontwerp gekozen met veel hout. Het noodzakelijke beton is bekleed met hout. Ter bescherming tegen slechte weersomstandigheden is goed ademende verf gebruikt. De brug moet weer vijftig jaar meekunnen. 

Ontwerp in overleg met bewoners

Het ontwerp van de brug is in overleg met bewoners gemaakt. Onder andere die van de Braakdijk, Haaldersbroek en het Kalf dachten mee. Aannemer De Boer en De Groot heeft de nieuwe brug gebouwd. Bewoners konden de bouw volgen via de Bouwapp.

Bredere brug

De nieuwe brug is twintig centimeter breder dan de oude. De breedte is nu 2,70 meter. Auto’s en hulpdiensten kunnen de bocht naar de Braakdijk nu makkelijker nemen. Dat zal minder aanrijdschade opleveren. De doorvaarhoogte is hetzelfde gebleven. Kleine vaartuigen kunnen er onderdoor zonder dat de brug open hoeft. Voor grotere bootjes moet de brug open. Dat gebeurt net als bij de oude brug door vrijwilligers.

Nieuwe ophaalbrug Haaldersbroek

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl