Nieuws

Ruimtelijk Programma van Eisen Hondemanstraat

Gepubliceerd op 11 januari 2024

Op 9 januari 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het RPvE Hondemanstraat. Het RPvE beschrijft waar het project Hondemanstraat aan moet voldoen en hoe het plan er uit kan komen te zien. Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden voor duurzaamheid en parkeren. De raad heeft op 25 januari een positieve zienswijze gegeven op het RPvE, waarmee deze definitief is vastgesteld. Voor meer informatie hierover, zie Dashboard: https://zaanstad.bestuurlijkeinformatie.nl.

Intentieovereenkomst

Rochdale gaat haar sociale huurwoningen in de Boerejonkerbuurt (her)ontwikkelen, omdat deze woningen verouderd zijn en in een slecht staat verkeren. Tevens wil Rochdale extra woningen toevoegen om meer betaalbare woningen in Zaandam te realiseren. In het voorjaar van 2021 hebben de gemeente en Rochdale een intentieovereenkomst gesloten. Daarin staat dat beide partijen samen onderzoeken wat er mogelijk is aan herontwikkeling. We kwamen tot een plan dat bestaat uit:

  • De renovatie van 15 woningen ten noorden van de Boerejonkerstraat. Dit worden middeldure huurwoningen;
  • Sloop van de overige 44 woningen, die vervangen worden door ongeveer 90 nieuwe sociale huurappartementen.

In eerdere plannen stonden nog woningen gepland op de speeltuin ten noorden van de woningen aan de Boerejonkerstraat. Omdat hier veel bezwaar tegen was vanuit omwonenden, is besloten om hier geen woningen te bouwen en de speeltuin te behouden.

Wat staat er in het RPvE?

Hieronder vertellen we over een aantal punten uit het RPvE.

Openbare ruimte – herinrichting Hondemanstraat

Aan de straat de Hondemanstraat staan nu eengezinswoningen, bestaande uit één laag met kap. In het RPvE is opgenomen dat deze woningen vervangen worden door appartementengebouwen met drie bouwlagen. Om te zorgen voor een fijne woonomgeving gaat de Hondemanstraat opnieuw ingericht worden. De schuinparkeerplaatsen worden vervangen door langsparkeerplaatsen voor meer ruimte voor groen. Hierdoor verdwijnen vier parkeerplaatsen. Als het nodig is, dan onderzoeken we of deze ergens anders in de buurt terug kunnen komen.

Programma

Op de plek waar de 44 woningen gesloopt worden, brengt Rochdale ongeveer 90 kleinere woningen voor de sociale huur terug. Deze verdichting is mogelijk door trapsgewijs een bouwlaag toe te voegen. Aan de Oostzijde wordt het gebouw maximaal 2 lagen hoog. Aan de Slachthuisstraat wordt het gebouw maximaal 4 lagen hoog. Deze woningen hebben een divers programma met als richting:

  • 40% driekamerappartementen van ongeveer 60 m2, voor ouderen;
  • 20% eenkamerwoningen van ongeveer 40 m2, voor starters, jongeren en andere eenpersoonshuishoudens;
  • 40% twee tot driekamerwoningen van 50-60 m2, voor overige doelgroepen.

Natuurinclusief

In de huidige bebouwing zijn gierzwaluwen aangetroffen. Door de sloop van de 44 woningen zal de kolonie deels verdwijnen. In de nieuwbouw, maar ook in de te renoveren woningen, zorgt Rochdale voor voldoende mogelijkheden voor gierzwaluwen om een nest te bouwen. Daarnaast komen in de nieuwbouw, ter versterking van de natuurwaarden, ook nestgelegenheden voor vleermuizen.

Parkeren

Naast dat er 90 woningen bijkomen, worden er ook 44 woningen gesloopt. Daarvoor zijn op dit moment reeds 48 parkeerplaatsen aanwezig in de openbare ruimte. Dit is voldoende om al het bezoekersparkeren en een deel van het bewonersparkeren op te lossen, echter niet volledig. Een deel van het bewonersparkeren kan opgelost worden door het toevoegen van parkeerplaatsen in een parkeerdek op de begane grond (deze oplossing heeft echter niet de voorkeur vanuit stedenbouw en financiën) of het bewonersparkeren kan opgelost worden door eventuele overcapaciteit in nabijgelegen nieuwbouwprojecten. Dit gaan we nog verder onderzoeken. 

Planning

Sloop buitenkant van de 40 woningenjanuari 2024 (omwonenden krijgen hierover een brief)

Behandeling RPvE in Zaanstad Beraad voor een zienswijze

25 januari 2024

Uitwerken plannen tot een Definitief Ontwerp

derde kwartaal 2024

Planologische procedure

vierde kwartaal  2024

Start realisatie woningen

tweede helft 2025


Ga naar de projectpagina 'Hondemanstraat'

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl