Nieuws

Wat gebeurt er in de Kogerveldwijk?

Twee bestemmingsplannen voor de Kogerveldwijk: 340 nieuwe woningen

Gepubliceerd op 22 september 2022

Het college van B&W is akkoord gegaan met de bestemmingsplannen voor de Jonker Juffer en Paltrok, beide in de Boerejonkerbuurt als onderdeel van de Kogerveldwijk. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Dit is een mooie stap in de transformatie van de Boerejonkerbuurt naar een fijne plek om te wonen en te werken. In beide gebieden is veel aandacht voor een groene omgeving en klimaatadaptatie’. Het college legt de bestemmingsplannen voor aan de gemeenteraad. Eerder lagen de plannen ter inzage.

Lees verder

Blog: Groeten uit Kogerveldwijk

Gepubliceerd op 12 september 2022

'Zie ik u op de Informatiemarkt Kogerveldwijk op zaterdag 24 september? Ik ben namelijk heel benieuwd naar uw ideeën over de toekomst van Kogerveld! 

Lees verder

Informatiemarkt Kogerveldwijk 24 september 2022

Gepubliceerd op 12 september 2022

De Kogerveldwijk gaat flink veranderen. Misschien ook bij u in de buurt. Er komen 2.500 nieuwe woningen bij in de verschillende buurten en er komt meer en beter openbaar vervoer. Ook komen er nieuwe voorzieningen als scholen, ontmoetingsplekken en een vernieuwd sportpark.

Lees verder

Locatieonderzoek camperplaatsen

Gepubliceerd op 12 september 2022

Op dinsdag 27 september wordt een bijeenkomst georganiseerd over het locatieonderzoek naar camperplaatsen. De bijeenkomst wordt gehouden tussen 19.00 uur en 21.00 uur in Buurtcentrum De Bovenkruier aan de Drielse Wetering 49 te Zaandam. De presentatie begint om 19.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst hoopt de gemeente meer inzicht te krijgen over de kansen en risico's die er zijn voor de drie overgebleven camperplaatsen uit het onderzoek.

Lees verder

Hoogste punt Oostzijderpark in Zaandam

Gepubliceerd op 9 september 2022

Op donderdag 7 september is met het plaatsen van de dakranden op de woontoren in Blok A van project Oostzijderpark in Zaandam, het hoogste punt van dit project bereikt. Een bijzondere mijlpaal voor het bouwproject. 

Lees verder

Contouren paviljoens zichtbaar op Sportpark Hoornseveld

Gepubliceerd op 9 september 2022

Het huidige Sportpark Hoornseveld verandert in een nieuw, multifunctioneel sportpark met verschillende verenigingen. In februari gingen de eerste palen de grond in en intussen zijn de contouren van de nieuwe paviljoens voor korfbalvereniging ZKV en tennisvereniging TopZ zichtbaar. De ontwerpen zijn van architectenbureau Nunc en bouwbedrijf Jan Vet doet er alles aan om de paviljoens op tijd klaar te hebben.

Lees verder

Start inschrijving 10 BKZ Starterswoningen Oostzijderpark

Gepubliceerd op 1 september 2022

Gemeente Zaanstad heeft een pakket aan maatregelen voor betaalbare koopwoningen geïntroduceerd. Een van deze maatregelen is het BKZ Startersmodel, oftewel Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.  Voor de appartementen geldt een inkomensgrens en inschrijvers dienen starter op de koopwoningmarkt te zijn. Inwoners van Zaanstad die een sociale huurwoning achterlaten hebben voorrang. In het project Oostzijderpark worden 10 BKZ starterswoningen gerealiseerd. De inschrijving voor deze 10 BKZ Starterswoningen start donderdag 1 september en loopt tot donderdag 15 september 12 uur.   

Lees verder

Plannen Slachthuisstraat 67/67A ter inzage, inloop 30 augustus

Gepubliceerd op 12 juli 2022

Van 18 augustus tot en met 28 september 2022 liggen het ontwerpbestemmingsplan Slachthuisstraat 67 en 67A en de hierbij behorende stukken ter inzage. De plannen gaan over de locatie Slachthuisstraat 67/67A in het noordelijk deel van de Boerejonkerbuurt. Er komen ongeveer 160 huurwoningen, waarvan 30% sociaal, 30% middelduur en 40% in de vrije sector. Ook is er ruimte voor ongeveer 300 m2 aan maatschappelijke voorzieningen op de begane grond aan de Dr. H.G. Scholtenstraat.

Lees verder

Terugblik inloopbijeenkomst Hofwijk Noord fase 1

Gepubliceerd op 10 juli 2022

Op dinsdag 21 juni was er in de Jozefkerk in Zaandam een inloopbijeenkomst voor bewoners, ondernemers en andere belangstellenden over het ontwerpbestemmingsplan Hofwijk Noord fase 1 (project Kan aan de Zaan). De inloopbijeenkomst was druk bezocht. Bewoners en ondernemers konden vragen stellen en op informatiepanelen lezen wat de plannen zijn voor de nieuwe buurt.

Lees verder

Plannen Slachthuisstraat 67/67A een stap verder

Gepubliceerd op 23 juni 2022

159 huurwoningen, waarvan 30% sociale huur, 30% middeldure huur en 40% vrije sectorhuurwoningen. Dat zijn de plannen van Slachthuisstraat Ontwikkeling C.V., een combinatie van Koers Vastgoed en Blauwhoed, voor Slachthuisstraat 67/67A in de Boerejonkerbuurt. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Dit is echt een voorbeeldproject: een pronkstuk voor de Boerejonkerbuurt. De oude schoolgebouwen worden gesloopt en vervangen door een gebouw dat grotendeels met hout wordt gebouwd. Er komt hier veel groen met oog voor klimaatadaptatie.

Lees verder

Ontwerpbestemmingsplan Kan aan de Zaan ter inzage t/m 20 juli

Gepubliceerd op 10 juni 2022

Het ontwerpbestemmingsplan Kan aan de Zaan in Hofwijk ligt ter inzage. Het plan bevat ongeveer 750 woningen in een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middeldure huur en vrije sector woningen. Er komt plek voor aantrekkelijke horeca in een parkrand aan het water, maatschappelijke voorzieningen en uitdagende speelplekken. 

Lees verder

750 woningen, horeca en groen in Kan aan de Zaan

Gepubliceerd op 31 mei 2022

De plannen om van het Kan Palen terrein in Hofwijk een woon- en werkgebied te maken, zijn deze maand een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W stemde in met de plannen en gaf ze vrij voor inspraak. Wethouder Hans Krieger: ‘Met de ontwikkeling van Kan aan de Zaan ontstaat ruimte voor ongeveer 750 woningen in een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middeldure huur en vrije sector woningen. Er komt plek voor aantrekkelijke horeca in een parkrand aan het water, maatschappelijke voorzieningen en uitdagende speelplekken. Deze ontwikkeling moet een flinke impuls geven aan Hofwijk, een kwetsbare wijk met bijna alleen sociale woningbouw.’

Lees verder

Inloopbijeenkomsten project Hondemanstraat 17 mei 2022

Gepubliceerd op 9 mei 2022

Dinsdag 17 mei in de Bouldergym in Zaandam organiseert Rochdale twee inloopbijeenkomsten voor de vernieuwing van de Hondemanstraat. Eind van de middag of begin van de avond kunt u dan binnenlopen om het voorlopig plan voor de nieuwbouw te bekijken. Zij gaan daar graag met u over in gesprek. U kunt dan ook vragen stellen over de plannen voor de buurt.

Lees verder

Bruggen over de Gouw vernoemd naar verzetshelden

Gepubliceerd op 4 mei 2022

Gemeente Zaanstad heeft besloten om een aantal belangrijke verzetsstrijders te eren. Dat doet ze door negen bruggen in Zaandam te vernoemen naar verzetsmensen. Een van de bruggen wordt vernoemd naar Remmert Aten en Jaap Boll.

Lees verder

Inloopbijeenkomst nieuwbouwplan Paltrok 21 april 2022

Gepubliceerd op 14 april 2022

De locaties van Schoen en Holleman aan de Paltrokstraat in Zaandam gaan komende jaren veranderen in een mooie woonlocatie. Op donderdag 21 april wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd over de verandering van de locatie. U bent van harte welkom om binnen te lopen tussen 16.30 en 20.00 uur.

Lees verder

Ontwerpbestemmingsplan Paltrok ter inzage t/m 25 mei 2022

Gepubliceerd op 14 april 2022

Om de realisatie van het bouwplan mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast. De ontwikkelaar heeft in goed overleg met de gemeente de bestemmingsplanwijziging, zodat woningbouw mogelijk wordt, voorbereid. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 14 april ter inzage. 

Lees verder

Ontwerpbestemmingsplan project Paltrok

Gepubliceerd op 1 april 2022

Het ontwerpbestemmingsplan van Project Paltrok ligt binnenkort ter inzage.  Het project in de Boerejonkerbuurt in Zaandam bevat 236 nieuwbouwwoningen, waarvan 73 voor sociale huur, 25 voor Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) en 73 vrije sector huurwoningen. De resterende woningen worden als koop en/of huur aangeboden.  

Lees verder

Inloopbijeenkomst Milieueffectrapportage (MER)

Gepubliceerd op 3 maart 2022

De komende jaren gaat de Kogerveldwijk flink ontwikkelen en veranderen. Er wordt een nieuwe hoogstedelijke wijk gerealiseerd rondom Station Kogerveld, met meer en beter openbaar vervoer, maatschappelijke en commerciële voorzieningen, een prachtig sportpark en een divers woonmilieu. Het bestaande, deels verouderde en leegstaande bedrijvigheid transformeert naar een nieuwe levendige woonwijk.

Lees verder

Inloopavond Jonker Juffer 16 maart in Jozefkerk

Gepubliceerd op 3 maart 2022

De bedrijfsgebouwen aan het Jonkerplantsoen vervangen door een woningbouwproject met in totaal circa 102 woningen. Hier is grote behoefte aan in Zaandam. Omdat de bestemming wijzigt van bedrijven naar woningen, is er een wijziging van het Bestemmingsplan nodig. Op 15 februari jl. heeft het College van Burgemeester en Wethouders het concept hiervan vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Op woensdagavond 16 maart organiseert ZVH  in samenwerking met de gemeente Zaanstad een inloopavond.  
Lees verder

Inzage ontwerpbestemmingsplan Jonker Juffer

Gepubliceerd op 3 maart 2022
Het nieuwbouwplan Jonker Juffer in de Boerejonkerbuurt bevat 102 woningen: 90 sociale huur en 12 koopwoningen. Om te kunnen bouwen, moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Het ontwerpbestemmingsplan hiervoor ligt vanaf 3 maart tot en met 13 april ter inzage. 
Lees verder

Sociaal Wijkteam Kogerveld Zaandam Noord

Gepubliceerd op 1 maart 2022

Terwijl de nieuwbouwplannen in de wijk steeds meer vorm krijgen, gaat het alledaagse leven van onze bewoners gewoon door. Waar voor de ene bewoner het leven druk en lekker loopt, is het voor de ander zwaar, moeilijk en stil. Deze diversiteit van bewoners komen wij wekelijks als Sociaal Wijkteam tegen.

Lees verder

Update Oostzijderpark

Gepubliceerd op 1 maart 2022

De bouw van woontoren A, direct naast station, verloopt zeer voorspoedig. De vorm en omvang van het gebouw beginnen langzaam maar zeker duidelijk te worden. Nog dit jaar zullen de eerste bewoners hier hun sleutel krijgen. Ook het naastgelegen blok, de Meijboom, schiet snel uit de grond.

Lees verder

Ontwerpbestemmingsplan Jonker Juffer voor ruim 100 woningen

Gepubliceerd op 18 februari 2022

Om in de Boerejonkerbuurt - tussen de Scholtenstraat, Jufferstraat, Jonkerplantsoen en Aldi - 90 sociale huurwoningen en 12 koopwoningen te kunnen bouwen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het ontwerpbestemmingsplan hiervoor ligt vanaf 3 maart ter inzage. 

Lees verder

Eerste paal Sportpark Hoornseveld de grond in

Gepubliceerd op 17 februari 2022

De eerste paal zit in de grond: Sportpark Hoornseveld verandert daarmee in een multifunctioneel sportpark. Zo krijgen korfbalvereniging ZKV en tennisvereniging TopZ nieuwe paviljoens en accommodaties, die eind 2022 opengaan. Het nieuwe zwembad De Slag krijgt een plek midden op het sportpark.

Lees verder

Visie stationsgebied Kogerveld vastgesteld

Gepubliceerd op 24 december 2021

Donderdag 23 december heeft de gemeenteraad de Visie Stationsgebied Kogerveld vastgesteld. In de visie staat beschreven hoe het gebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Bijvoorbeeld: wat wordt het karakter van het gebied? Welke voorzieningen, bedrijven of woningen zijn er nodig? En hoe richten we het verkeer en het groen in de wijk in? Bewoners, bedrijven en andere betrokkenen denken met ons mee bij het maken van de visie.

Lees verder

160 nieuwe huurwoningen Slachthuisstraat 67/67A

Gepubliceerd op 23 december 2021

Zaanstad stelt de uitgangspunten vast voor de nieuwbouw van 152-164 huurwoningen aan de Slachthuisstraat 67/67A in Zaandam. Van alle woningen wordt 30% sociale huur en 30% middeldure huur. Bij de woningen komt ook een gemeenschappelijke tuin en 200-300 m2 aan maatschappelijke en/of commerciële voorzieningen. 

Lees verder

Nieuwe locatie OBS Kogerveld is Oostzijderpark

Gepubliceerd op 22 december 2021

Gemeente Zaanstad heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar een nieuwe plek voor de school OBS Kogerveld. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten dat het nieuwe schoolgebouw van OBS Kogerveld (onderdeel van Zaan Primair scholengroep) in Oostzijderpark fase 2 komt.

Lees verder

Volgende fase voor nieuwbouwproject Oostzijderpark

Gepubliceerd op 17 december 2021

Wethouder Songül Mutluer en ontwikkelcombinatie Oostzijderpark BV vierden op 15 december de voortgang van nieuwbouwproject Oostzijderpark. Op de voormalige sportvelden bij station Zaandam-Kogerveld komen ruim 500 woningen, zowel koop als (sociale) huur.  Heddes Bouw & Ontwikkeling startte de bouw van woonblok D1 Meiboom met 24 appartementen en Oostzijderpark BV tekende voor woonblok F met 73 sociale huurwoningen een overeenkomst met woningcorporatie Rochdale. Op het terrein is nu ook een informatiecentrum voor geïnteresseerden.

Lees verder

Toekomstbeeld voor stationsgebied Kogerveld

Gepubliceerd op 19 november 2021

Kogerveldwijk is een van de MAAK.gebieden waar veel gaat veranderen. In de verschillende buurten komen nieuwe woningen, ontmoetingsplekken en er komt een vernieuwd sportpark. Dit alles heeft ook invloed op het gebied rondom het NS-station Kogerveld. De afgelopen anderhalf jaar heeft gemeente Zaanstad, samen met belanghebbenden, gewerkt aan een visie voor het stationsgebied Kogerveld. Dat is een toekomstbeeld voor de komende 20 jaar. Het stuk is inmiddels zo ver dat het ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Lees verder

Nieuwe voorkeurslocatie OBS Kogerveld

Gepubliceerd op 15 november 2021

Het schoolgebouw van de Kogerveldschool is oud en aan vervanging toe. Het gebouw ligt onder hoogspanningsmasten. Daarom kan de school op de huidige plek niet uitbreiden of herbouwen. De gemeente zoekt daarom samen met het schoolbestuur naar een nieuwe locatie.  

Lees verder

Energiecoaches aanwezig op de informatiemarkt

Gepubliceerd op 2 november 2021

Energiearmoede is een actueel onderwerp deze tijd vanwege de oplopende gasprijzen. Het raakt vaak de kwetsbare huishoudens. Op de informatiemarkt op 9 oktober op het Zilverschoonplein, waren twee energiecoaches van IWoon aanwezig om met bewoners in gesprek te gaan over wat zij kunnen doen om energie te besparen én comfort te verhogen.

Lees verder

Informatiemarkt Kogerveldwijk druk bezocht

Gepubliceerd op 15 oktober 2021

Op zaterdag 9 oktober gingen collega’s en wethouders van gemeente Zaanstad in gesprek met bewoners uit de Kogerveldwijk. Op het Zilverschoonplein stonden kleurige informatiekramen, een koffiewagentje en een poffertjeskraam om de ca. 400 bezoekers warm te onthalen en te informeren over alle (nieuwbouw)projecten in de wijk. Het was een zeer geslaagde dag, met veel persoonlijke gesprekken en waardevolle ontmoetingen.

Lees verder

Twee informatiebijeenkomsten over de nieuwe locatie OBS Kogerveld

Gepubliceerd op 14 oktober 2021

De openbare basisschool (OBS) Kogerveld is toe aan vernieuwing, maar kan – door de regels over de hoogspanningsmasten – niet op deze plek worden ver- of herbouwd. Na een eerste bewonersbijeenkomst in juli gaan we opnieuw met buurtbewoners in gesprek. Wij doen dit tijdens twee informatiebijeenkomsten op 27 oktober. U bent van harte uitgenodigd.

Lees verder

Informatiemarkt projecten Kogerveldwijk

Gepubliceerd op 29 september 2021

De komende jaren gaat de Kogerveldwijk flink veranderen. Er komen 2.500 nieuwe woningen bij in de verschillende buurten. En voorzieningen als scholen, ontmoetingsplekken en een vernieuwd sportpark. En er komt meer en beter openbaar vervoer. Grote veranderingen die wellicht vragen oproepen of waar u meer informatie over wilt? Kom dan langs op de informatiemarkt op zaterdag 9 oktober van 10.00 –16.00 uur op het Zilverschoonplein.

Lees verder

Terugblik bewonersbijeenkomst nieuwe locatie OBS Kogerveld

Gepubliceerd op 29 september 2021

Op woensdag 7 juli 2021 was er een bewonersbijeenkomst over de nieuwe locatie voor de Kogerveldschool. De Kogerveldschool is namelijk aan vervanging toe. Op de huidige plek kan de school door de hoogspanning niet uitbreiden of herbouwen. De gemeente zoekt daarom samen met het schoolbestuur naar een nieuwe plek, liefst in de Kogerveldbuurt.

Lees verder

Wethouder neemt handtekeningen in ontvangst

Gepubliceerd op 29 september 2021

Er hangen spandoeken rondom het grasveld aan de Veldbloemenweg. Een duidelijk teken dat omwonenden van het veld niet willen dat OBS Kogerveld verhuist naar deze plek. Ook overhandigden de omwonenden op 9 september bijna  1.400 handtekeningen tegen de nieuwbouw van de school aan wethouder Natasja Groothuismink. 

Lees verder

De Levende Tuin: klimaatvriendelijke tuin voor iedereen

Gepubliceerd op 27 september 2021

Hoe kunnen we het regenwater na extreme buien zo opvangen dat het geen overlast geeft? Dat is onder meer te zien in de openbare klimaatvriendelijke tuin aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Donderdag 30 september opent wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) deze Levende Tuin.

Lees verder

Gezond en kansrijk opgroeien

Gepubliceerd op 27 september 2021

Wist u dat er een netwerk rondom gezond en kansrijk opgroeien is in Kogerveldwijk? Dit netwerk bestaat uit mensen die in de wijk werken en zich inzetten voor een samenleving waarin de jeugd gezond en kansrijk opgroeit.  Op 21 september kwamen zij samen in de theaterzaal van broedplaats de Hellema, een creatieve en inspirerende locatie. 

Lees verder

Bloei Kogerveld, nieuw initiatief met en voor buurtbewoners

Gepubliceerd op 23 september 2021

Begin 2021 werd Bloei Kogerveld opgericht. Bloei bestaat uit buurtgenoten. 'Wij geloven in het delen van geloof, hoop en liefde. Vanuit ons christelijk geloof willen we ons inzetten voor de buurt, zodat mensen tot bloei komen.'

Lees verder

Nieuwe podcast ‘Het Zaanse Avontuur’ over de toekomst van Zaanstad

Gepubliceerd op 14 september 2021

De Zaanstreek is populair en wordt alleen maar populairder. En toch: er moet iets veranderen. Want Zaanstad moet bouwen en vernieuwen. Groei biedt kansen, maar geeft ook wrijving. Past dat allemaal wel? In de nieuwe podcastserie Het Zaanse Avontuur gaat journalist Robin de Wever op zoek naar antwoorden.

Lees verder

Project Paltrok weer een stap verder

Gepubliceerd op 9 september 2021

De Boerejonkerbuurt is volop in ontwikkeling. Eerder deze zomer werd al getekend voor 102 woningen voor het project Jonker Juffer. Dinsdag 8 september hebben ontwikkelaar Blue Banner en gemeente Zaanstad de handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst voor het project Paltrok. Het gaat om de bouw van 236 woningen op het terrein op de hoek van Scholtenstraat-Paltrokstraat ter plaatse van de bedrijven Holleman en Schoen. Het project bestaat uit circa 73 sociale huurwoningen, 25 woningen voor Betaalbare Koop Zaanstad en 73 vrije sector huurwoningen. De resterende woningen worden als koop en/of huur aangeboden. 

Lees verder

102 nieuwe woningen in de Boerejonkerbuurt

Gepubliceerd op 7 juli 2021

Met het tekenen van de anterieure overeenkomst ‘Jonker Juffer’ is de bouw van 102 woningen in de Boerejonkerbuurt een stap dichterbij gekomen. Het gaat om het terrein tussen Scholtenstraat, Jufferstraat, Jonkerplantsoen en Aldi. Daar komen 90 sociale huurwoningen, de helft daarvan is bestemd voor ouderen met een zorgvraag, en 12 koopwoningen.

Lees verder

Informatieavond nieuwe locatie OBS Kogerveldschool

Gepubliceerd op 24 juni 2021

De huidige Kogerveldschool gevestigd op Perzikkruidweg 4 in de Zaanse Kogerveldbuurt is aan vervanging toe. Het schoolgebouw is een oud gebouw en het ligt onder hoogspanningsmasten. Op de huidige locatie kan de school vanwege de hoogspanning niet uitbreiden of herbouwen. De gemeente zoekt daarom samen met het schoolbestuur naar een nieuwe locatie. Op woensdag 7 juli om 19.00 wordt een bewonersbijeenkomst georganiseerd voor uitleg over de voorkeurslocatie.

Lees verder

Informatieavond ontwikkeling Slachthuisstraat 67 en 67 A te Zaandam

Gepubliceerd op 24 juni 2021

Op maandag 5 juli om 19.30 organiseert het ontwikkelteam Slachthuisstraat, bestaande uit projectontwikkelaar Blauwhoed, Koers en de gemeente Zaanstad, een informatieavond voor omwonenden over de ontwikkelingen op de locatie van de Slachthuisstraat 67 en 67 A. Zij geven dan graag een toelichting over het plan en horen ook graag uw input.

Lees verder

Voortgang bouw project Oostzijderpark

Gepubliceerd op 23 juni 2021

Het gaat hard met de bouw van het 1e Blok (A) naast Station Kogerveld. Woensdag 16 juni was voor bouwbedrijf Heddes een belangrijke dag. De volledige keldervloer van 1400m3 beton moest op één dag gestort worden. Daar waren zo’n 100 betonmixers voor nodig. De weergoden moesten de bouwers ook goed gezind zijn. Teveel regen of warmte komt de betonkwaliteit niet ten goede. Om de koelte op de bouwplaats te behouden en uitdroging van het cement te voorkomen stonden er grote nevelmachines rondom de bouwput opgesteld. Op de foto zijn deze nevelmachines goed zichtbaar.

Lees verder

Hofwijk meet en greet

Gepubliceerd op 22 juni 2021

In de Hofwijk wordt elke maand een ontmoeting met de buurt georganiseerd. Daar kun je meepraten over de buurt. Je kunt je wens of initiatief bespreken of gewoon komen om te horen wat er speelt en leeft in de buurt.

Lees verder

Voorbereiding van een milieueffectrapportage

Gepubliceerd op 3 juni 2021

De komende jaren gaat de Kogerveldwijk als onderdeel van het programma MAAK.Zaanstad flink ontwikkelen en veranderen. Er komen nieuwbouwprojecten in de verschillende buurten en bestaande en deels verouderde panden worden veranderd naar nieuwe woonwijken. Er komt meer en beter openbaar vervoer, maatschappelijke en commerciële voorzieningen en een vernieuwd sportpark.

Lees verder

Zwembad De Slag stap dichterbij realisatie

Gepubliceerd op 17 mei 2021

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het ontwerp van zwembad De Slag en hebben het krediet beschikbaar gesteld voor de bouw. Het nieuwe zwembad krijgt een plek op het nieuwe en nog te ontwikkelen multifunctionele sportcomplex Hoornseveld

Lees verder

Project Paltrok

Gepubliceerd op 6 april 2021

Op de hoek van de Zaanse Paltrokstraat en de Scholtenstraat - waar op dit moment de bedrijfsgebouwen van Holleman en Schoen staan – komt een nieuwe ontwikkeling met de naam Paltrok.

Lees verder

Bestemmingsplan Sportpark Hoornseveld

Gepubliceerd op 1 april 2021

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor sportpark Hoornseveld. Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse: ‘Mooi dat we weer een stap hebben gezet in de ontwikkeling van deze prachtige plek in Zaanstad om te sporten en recreëren. We willen zo kwaliteit toevoegen aan de stad, met veel groen en ruimte voor water.’ Het bestemmingsplan gaat ter vaststelling naar de gemeenteraad.

Lees verder

Update Oostzijderpark: wat is er nu te zien?

Gepubliceerd op 1 april 2021

De bouw van blok A, de woontoren naast Station Kogerveld met ca.170 stuks middendure huurwoningen en een commerciële plint, vordert gestaag. Na de jaarwisseling is door aannemer Heddes de eerste paal geslagen. Tijdens de vorstperiode heeft het werk door de bevroren ondergrond kortstondig stilgelegen, maar inmiddels is het hele plangebied voor Fase I van de nieuwe Regenboogwijk een grote zandvlakte. Het luchtshot, gemaakt in opdracht van Oostzijderpark BV (ontwikkelcombinatie: Ontwikkeladviseur BV & Timpaan Hoofddorp BV), laat dit goed zien.

Lees verder

Nieuwe ophaalbrug Haaldersbroek in gebruik

Gepubliceerd op 29 maart 2021

De nieuwe ophaalbrug tussen het Kalf en het Haaldersbroek in Zaandam is klaar. De gemeente moest de oude brug vervangen, omdat die in slechte staat was. De afgelopen maanden konden wandelaars, voetgangers en auto’s over een noodbrug.

Lees verder

Broedplaats De Hellema werkt samen met theatermakers en horecavedetten

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Theater, voorstellingen, concerten, exposities en ontmoetingen plus een hapje en een drankje. Het Motorblok, bestaande uit professionele theatermakers en horeca-vedetten, ontwikkelt binnen Broedplaats De Hellema in de Kogerveldwijk, de komende maanden een culturele hotspot met laagdrempelige horeca.

Lees verder

Kap bomen Hoornseveld

Gepubliceerd op 3 maart 2021
Afbeelding
We zijn druk bezig met de plannen voor het vernieuwde Sportpark Hoornseveld. Het sportpark krijgt vanaf 2024 nieuwe voetbalvelden, tennisbanen en padelbanen. Ook verhuist zwembad De Slag naar het nieuwe sportpark. 
Om het gebied klaar te maken voor de toekomst moeten we helaas 576 van de 1288 bomen kappen. Hiervoor is een omgevingsvergunning aangevraagd. We planten alle gekapte bomen op het sportpark zelf terug.
Lees verder

Bijeenkomst concept spelregelkaart 25 februari 2021

Gepubliceerd op 19 februari 2021

De spelregelkaart wordt een concrete uitwerking van het Perspectief Kogerveldwijk 2040.  Op basis van verschillende themasessies ligt er nu een concept spelregelkaart. Donderdag 25 februari, tijdens een online bijeenkomst van 16.00 tot 17.30 uur nodigen we u van harte uit om met ons in gesprek te gaan over de concept spelregelkaart voor Kogerveldwijk. 

Lees verder

Terug- en vooruitblik vanuit het projectteam

Gepubliceerd op 16 december 2020

2020 was een bijzonder jaar. Hoewel overvallen door het coronavirus, werd er door het projectteam  stug doorgewerkt aan de toekomstvisie van  Kogerveldwijk: een wijk maken waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen en werken.  Een aantal collega’s, die werken in en voor de Kogerveldwijk, kijken terug op hun hoogtepunt voor de wijk in 2020, en kijken vooruit naar 2021.

Lees verder

Officieel startschot voor nieuwbouwproject Oostzijderveld

Gepubliceerd op 16 december 2020

Deze week gaf de ontwikkelcombinatie Oostzijderpark BV (Timpaan en Ontwikkeladviseur) het officiële startschot van nieuwbouwproject Oostzijderpark te Zaandam. Op de voormalige sportvelden komen ruim 500 woningen. Bij de gelegenheid was er een speciale rol voor de Voedselbank Zaanstreek.

Lees verder

Toelichting op concept-visie stationsgebied Kogerveld: 12 januari 2020, 19.00 uur

Gepubliceerd op 14 december 2020

Gemeente Zaanstad werkt aan een visie voor het gebied rondom NS-station Kogerveld. In de visie beschrijven we hoe het gebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Bewoners, bedrijven en andere betrokkenen denken met ons mee bij het maken van de visie. 

Lees verder

Geld van gemeente voor ontwikkeling Hemmes

Gepubliceerd op 14 december 2020

De gemeenteraad heeft besloten om in totaal € 370.000,- te investeren in de bouw van de eerste molen op schiereiland de Hemmes. Het gaat om € 170.000,- in 2021 en € 200.000,- in 2022.

Lees verder

Ontwerpbestemmingsplan Sportpark Hoornseveld ter inzage

Gepubliceerd op 26 november 2020
Afbeelding

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor Sportpark Hoornseveld. Op het Sportpark is ruimte gecreëerd voor diverse sportverenigingen en ook zwembad De Slag komt naar het sportpark. Het huidige zwembad in Zaandam Zuid is aan vervanging toe.  Door efficiënt met de beschikbare ruimte voor sportvoorzieningen, komt er op andere plekken in Zaandam ruimte voor woningbouw. Het ontwerpbestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd.


Lees verder

Groen licht voor eerste woningen Oostzijderpark

Gepubliceerd op 5 november 2020

195 woningen, horeca, kantoorruimte en een parkeergarage. Het college verleent de omgevingsvergunning voor het bouwen van de eerste twee bouwblokken van fase 1 van het Oostzijderpark. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Mooi dat er nu vaart zit in de ontwikkeling van deze groene wijk. Op naar de eerste paal wat mij betreft!’

Lees verder

Woningbouwimpuls van het Rijk: waar wordt het aan besteed?

Gepubliceerd op 26 oktober 2020

Gemeente Zaanstad heeft in september 2020 een forse financiële bijdrage ontvangen vanuit de woningbouwimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Ministerie heeft door het hele land 27 projectaanvragen gehonoreerd, waarvan twee in de gemeente Zaanstad: Kogerveldwijk (1.733 woningen) en Zaandam-Centrum (4.274 woningen). Zaanstad krijgt van het Rijk voor de Kogerveldwijk een bijdrage van €11,6 miljoen.

Lees verder

Helpt u ons het toekomstbeeld van Kogerveldwijk verder uit te werken?

Gepubliceerd op 9 oktober 2020

We zoeken een groep betrokken mensen die samen met ons een aantal onderwerpen uit het Perspectief, het toekomstbeeld van Kogerveldwijk, verder wil uitwerken. We willen u graag een aantal zaken voorleggen en zijn benieuwd welke ideeën u heeft over deze onderwerpen. Met de informatie die u ons geeft, werken we verder aan een prettige, leefbare wijk.

Lees verder

Werkbezoek college BenW aan Kogerveldwijk

Gepubliceerd op 9 oktober 2020
Afbeelding

Op 22 september bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan de Kogerveldwijk. De ronde ging via het station naar vorig jaar geheel opgeknapte Zilverschoonplein en van de nieuwe voetgangersoversteek naar de boulderhal in Broedplaats de Hellema.

Lees verder

Hollandse Luchten

Gepubliceerd op 9 oktober 2020

Op dinsdag 8 september vond de eerste dataverkenning van Hollandse Luchten Kogerveld plaats. Door de huidige ontwikkelingen rondom COVID-19 werd het een online bijeenkomst. Deelnemers uit buurt kwamen samen met de Gemeente Zaanstad, TNO, het RIVM, de GGD Amsterdam, de Provincie Noord-Holland en Waag bij elkaar om de eerste data van Kogerveld te verkennen.

Lees verder

Goede opkomst inloopmiddag Hemmes

Gepubliceerd op 8 oktober 2020

Op zaterdagmiddag 26 september organiseerde de Hemmesgroep een inloopmiddag over hun plannen om molen de Zaadzaaijer op het Zaanse schiereiland de Hemmes te bouwen. De inloopmiddag vond plaats nabij de locatie waar de molen moet gaan komen. De belangstelling was groot. Er zijn ruim 90 belangstellenden langsgekomen

Lees verder

Jonker Juffer

Gepubliceerd op 8 oktober 2020

Woningcorporatie ZVH heeft plannen om aan de Jufferstraat en het Jonkerplantsoen ruim 100 woningen te bouwen. Daarvan zal het grootste deel uit sociale huurwoningen bestaan. Op maandag 7 september heeft ZVH de plannen tijdens een digitale bewonersavond toegelicht. Via een livestream konden aanwezigen via whatsapp vragen stellen en opmerkingen maken, die meteen behandeld werden.

Lees verder

Woningbouwimpuls van het Rijk: Zaanstad krijgt € 20,5 miljoen

Gepubliceerd op 14 september 2020

Het college van Zaanstad is trots en dankbaar voor een forse financiële bijdrage vanuit de woningbouwimpuls van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Door het hele land zijn er 27 toegekende projecten, waarvan twee in de gemeente Zaanstad: Kogerveldwijk (1.733 woningen) en Zaandam-Centrum (4.274 woningen). Om deze woningen versneld te kunnen realiseren, krijgt Zaanstad van het Rijk een bijdrage van € 20,5 miljoen.

Lees verder

Groen licht voor ruim 500 woningen Oostzijderveld

Gepubliceerd op 3 september 2020

Het  bestemmingsplan Oostzijderveld, gelegen tussen de Prins Bernhardweg, de Heijermansstraat, de spoorlijn tussen Zaandam en Purmerend en het Gouw, is door de gemeenteraad vastgesteld.  Onderdeel van dit plan is de nieuwbouwlocatie Oostzijderpark fase 1. Op deze plek mogen 534 woningen worden gebouwd. Naast de woningen komt er plek voor onder andere een grand café/restaurant en een kinderdagverblijf.

Lees verder

Acht weken lang workshops bij het CruyffCourt in Kogerveld

Gepubliceerd op 26 augustus 2020
Afbeelding

Van 2 september t/m 21 oktober worden op en rond het CruyffCourt in Kogerveld, Zaandam, wekelijks zes, uiteenlopende workshops georganiseerd. Steeds van 14:30-16 uur, voor kinderen van 6 t/m 13 jaar uit de wijk en de omgeving. Inclusief een feestelijke start en afronding! Bij de aftrap geeft de wereldberoemde straatvoetballer Edward van Gils van Streetkings een demo. En er is muziek en een freerun-demo. Wees welkom en kom langs om een kijkje te nemen.

Lees verder

Visie voor het stationsgebied Kogerveldwijk in ontwikkeling

Gepubliceerd op 26 augustus 2020
Afbeelding

Gemeente Zaanstad werkt aan een visie voor het gebied rondom NS-station Kogerveldwijk. In de visie beschrijven we hoe het gebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Bewoners, bedrijven en andere betrokkenen denken met ons mee bij het maken van de visie. Hun ervaring willen we meenemen, zodat we weten dat we doen, wat de betrokkenen goed vinden.

Lees verder

Woningbouwproject Jufferstraat

Gepubliceerd op 26 augustus 2020
Afbeelding

Woningcorporatie ZVH werkt aan het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen in de Jufferstraat. De afgelopen periode zijn er plannen gemaakt om de bedrijven aan de Jufferstraat, de HG Scholtenstraat en het Jonkerplantsoen te vervangen door een woningbouwproject. Dit verkleint het woningtekort in Zaandam en maakt de Boerejonkerbuurt een prettiger woonomgeving. Omwonenden zijn welkom bij een online informatiebijeenkomst van ZVH op maandag 7 september a.s. vanaf 20.00 uur.

Lees verder

Inloopmiddag de Hemmes 26 september van 15.00-17.00 uur

Gepubliceerd op 26 augustus 2020
Afbeelding

Er zit beweging in de herontwikkeling van de Hemmes. In juni heeft de Gemeenteraad positief gestemd over de herbouw van molen De Zaadzaaijer. Zaterdag 26 september organiseert de Hemmesgroep een inloopmiddag om omwonenden te informeren over de fase van planontwikkeling.

Lees verder

Hollandse Luchten Kogerveld: de eerste data-analyse op 8 september

Gepubliceerd op 26 augustus 2020
Afbeelding

In februari is een betrokken groep bewoners van Kogerveld gestart met Hollandse Luchten. De eerste data zijn verzameld en geanalyseerd. Op dinsdag 8 september om 19:00 uur deelt de GGD Amsterdam, het RIVM en TNO online de eerste inzichten uit de verzamelde data.

Lees verder

Oversteek Doctor H.G.Scholtenstraat verbetert Aldi en Lidl beter bereikbaar

Gepubliceerd op 15 juli 2020

Tijdens een buurtwandeling in Kogerveld kwam naar voren dat de oude oversteek als onveilig werd ervaren. De nieuwe inrichting is voor alle weggebruikers een verbetering. De oversteek werd op 9 juli geopend en weer in gebruik genomen.

Lees verder

Aanvraag bij het Rijk voor bouw nieuwbouwwoningen

Gepubliceerd op 9 juli 2020

Het college heeft een aanvraag gedaan bij het Rijk. Het gaat om een bijdrage van € 26,5 miljoen uit de Woningbouwimpuls-regeling. Het geld is nodig voor de bouw 6.000 nieuwbouwwoningen in Kogerveldwijk en Zaandam-Centrum. Daarnaast wil het college investeren in maatregelen om de stikstof terug te dringen. Dit om nóg meer bouwprojecten uit te voeren. In het najaar wordt bekend of het ministerie de aanvraag toekent. 

Lees verder

Visie voor het stationsgebied Kogerveldwijk

Gepubliceerd op 9 juli 2020

Gemeente Zaanstad werkt aan een visie voor het gebied rondom NS-station Kogerveldwijk. In de visie beschrijven we hoe het gebied er in de toekomst uit moet komen te zien.

Lees verder

750 woningen op en rond historisch Kan Palen terrein

Gepubliceerd op 7 juli 2020
Afbeelding

In Hofwijk Noord (Kogerveldwijk) komen 750 woningen op en rond het Kan Palen terrein. Het college en Kan Houtverduurzaming BV hebben op 2 juli een Anterieure Overeenkomst gesloten. Hierin staan de afspraken tussen de gemeente en de ontwikkelaar.

Lees verder

Hofwijk: twee vernieuwde speeltuinen en veel meer groen

Gepubliceerd op 7 juli 2020

Woensdag 1 juli werd de Hofwijk feestelijk geopend door Wethouder Openbare Ruimte en Sport, Gerard Slegers. Met de inbreng van inwoners én de kinderen uit de buurt is de wijk opgeknapt: twee vernieuwde speeltuinen en veel meer groen. Meer geur, kleur en beleving! Bekijk hieronder de film van de feestelijke opening.


Lees verder

Strategienota Kogerveldwijk: 2.000 nieuwe woningen in de komende 20 jaar

Gepubliceerd op 18 juni 2020

In de Kogerveldwijk vindt de komende twintig jaar een grote transformatie plaats met 2.000 nieuwe woningen, nieuwe voorzieningen zoals scholen en ontmoetingsplekken, een mooi opgeknapte openbare ruimte en beter openbaar vervoer. Door leegstand op bestaande bedrijventerreinen, vertrek van bedrijven en verplaatsing van sportverenigingen komt in de wijk ruimte voor de bouw van 2.000 woningen. Dit zijn tussen de 600-750 sociale huurwoningen, 300-375 middeldure huurwoningen en 1.100-1.375 koopwoningen in verschillende prijsklassen.

Lees verder

Praat mee over de toekomst van het stationsgebied

Gepubliceerd op 20 mei 2020

De Kogerveldwijk gaat de komende jaren flink veranderen. Het woningaantal zal meer dan verdubbelen. Het gebied rondom station Kogerveld willen we veranderen in een goed bereikbare en prettige plek om te wonen, te werken, te verblijven en te reizen. Wat daarvoor nodig is willen we graag met inwoners uit de buurt bespreken. Pas daarna gaan we beslissen hoe we aan de slag gaan in het stationsgebied.

Lees verder

Groen in de Hofwijk aangepakt

Gepubliceerd op 20 mei 2020
Afbeelding

Het begon allemaal met een buurtschouw begin 2018. Een aantal bewoners gaven toen aan mee te willen praten over het groen in de wijk. Na diverse bijeenkomsten zijn er in 2019 plantenbakken geplaatst, is er een bloemenlint aangelegd, zijn de boomspiegels opgefleurd en zijn er spelelementen en zitgelegenheid aan de wijk toegevoegd.  

Lees verder

Speeltuinen in de Hofwijk aangepakt

Gepubliceerd op 20 mei 2020
Afbeelding

De Hofwijk heeft twee speeltuinen die onlangs compleet zijn vernieuwd. De speeltuin bij het Hof van Holland en een speeltuin bij Hof van Zaenden. De gemeente kreeg hierbij hulp van  kinderen en hun ouders, om zo samen tot de tofste speelplekken te komen.

Lees verder

Aanpassen oversteek Aldi en Lidl

Gepubliceerd op 20 mei 2020

De oversteek vanuit de wijk richting de supermarkten, wordt door de buurt als onveilig ervaren. Dit kwam naar voren tijden de buurtwandeling in Kogerveld. Ook de inrit van de supermarkten kon worden verbeterd. De gemeente en de supermarkten zijn daarom met elkaar in overleg gegaan om deze oversteek en inrit samen aan te passen.

Lees verder

Architect nieuw te bouwen zwembad De Slag bekend 

Gepubliceerd op 19 februari 2020
Afbeelding

Wethouder Sport, Gerard Slegers, heeft de architect van zwembad De Slag bekend gemaakt: VenhoevenCS architecture+urbanism. De schetsen die zij aanleverden, sluiten het beste aan bij de voorwaarden die door de gemeente waren meegegeven. Ook is de locatie van het zwembad bekend gemaakt. Na een zorgvuldige afweging is besloten dat het zwembad in het midden van het sportpark Hoornseveld gebouwd wordt.

Lees verder

Provincie maakt geld vrij voor Hofwijk Noord

Gepubliceerd op 18 februari 2020

De provincie maakt ruim € 4 miljoen vrij om de woningbouw op twee voormalige bedrijventerreinen (Hofwijk Noord en de Mauritsbuurt) vlakbij stations Zaandam Kogerveld en Zaandam mogelijk te maken. Bij Hofwijk Noord gaat het om een subsidie van € 3.225.000.

Lees verder

Bomenkap langs Heijermansstraat voor Oostzijderpark

Gepubliceerd op 10 februari 2020

In de week van 10 februari worden de bomen langs de Heijermansstraat weggehaald. De bomen worden gekapt ter voorbereiding van het kruispunt  op de Heijermansstraat dat voor de nieuwe woonwijk wordt aangelegd. De nieuwe kruising op de Heijermansstraat moet klaar zijn voordat de woningen gebouwd gaan worden.

Lees verder

Initiatieven in Kogerveldwijk: woningen Jufferstraat

Gepubliceerd op 29 januari 2020
Afbeelding

Woningcorporatie ZVH heeft plannen om ruim 100 woningen te bouwen in de Jufferstraat bij het Jonkerplantsoen. De huidige bebouwing gaat hiervoor gesloopt worden. Er wordt nu gekeken hoeveel woningen mogelijk zijn, wat voor type woningen en het aantal parkeerplaatsen.

Lees verder

Update Oostzijderpark

Gepubliceerd op 29 januari 2020
Afbeelding

Door de stikstofuitspraak van de Raad van State staan bouwvergunningen en bestemmingsplannen onder druk. Er is nu een landelijke discussie gaande over de rekenmethodiek van stikstofuitstoot. Hierdoor loopt het project Oostzijderpark vertraging op, net als vele andere projecten in Zaanstad. 

Lees verder

Eerste bijeenkomst pilot Hollandse Luchten 4 februari 2020

Gepubliceerd op 29 januari 2020
Afbeelding

Maakt u zich zorgen over de gezondheids- en milieueffecten van de uitstoot van verkeer rondom de wegen A8 en A7? U kunt helpen bij het meten van de luchtkwaliteit bij u in de buurt.

Lees verder

Parkeeronderzoek Kogerveldwijk

Gepubliceerd op 29 januari 2020
Afbeelding

Op donderdag 6 en dinsdag 11 februari vindt een parkeeronderzoek plaats in de Kogerveldwijk. Hiervoor gaat een bureau verschillende tellingen doen in het gebied tussen het spoor, de A8 en een deel van Kogerveld.

Lees verder

Aanpak verkeersknelpunt Guisweg

Gepubliceerd op 29 januari 2020
Afbeelding

De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als autoverkeer. Een weg onder het spoor door blijkt de best mogelijke oplossing.

Lees verder
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl