Initiatieven en projecten in MAAK.Kogerveldwijk

Initiatieven en projecten in MAAK.Kogerveldwijk

Samen met bewoners en ondernemers in de wijk, is tot en met 2019 hard gewerkt aan een toekomstbeeld voor de Kogerveldwijk in 2040. Dat is door de gemeenteraad vastgesteld. Nu moeten we het dus, samen met iedereen in de wijk, ook waar gaan maken! Op deze pagina een overzicht van projecten en initiatieven die er al zijn. Allemaal stappen op weg naar dat toekomstbeeld.  Mist er iets? Stuur ons de informatie dan vooral toe!

Stuur ons een e-mail
Ontmoet je wijkgenoten op het Zilverschoonplein


Het Zilverschoonplein is een mooie ontmoetingsplek geworden om nieuwe mensen te leren kennen tijdens een potje jeu de boules en waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Aan het plein is de afgelopen jaren hard gewerkt. Ondernemers uit de buurt hebben hun schouders eronder gezet om het tot een fijne ontmoetingsplek te maken voor jong en oud.

Foto spelende kinderen in de fontein op het Zilverschoonplein tijdens de opening zomer 2019

Hofwijk Noord fase 1: nieuwe stadswijk met 750 woningen


Zaanstad werkt er aan om het bedrijventerrein Hofwijk Noord de komende jaren te veranderen in een fijne en levendige stadswijk. Een wijk met maar liefst 750 woningen voor mensen met verschillende inkomens, groen in de openbare ruimte en plek om te genieten aan de Zaan.illustratie van het plan voor 750 woningen Hofwijk Noord

Meer over Hofwijk Noord fase 1

Hollandse luchten: zelf meten wat je wil weten


foto van meetinstalatie voor luchtkwaliteitHollandse luchten is hét burgerplatform voor het meten van de leefomgeving in Noord-Holland. In Zaanstad start begin 2020 een pilot om samen met betrokken bewoners de luchtkwaliteit te gaan meten. De pilot richt zich op de wijk tussen de A8 en de A7: de Kogerveldwijk dus. Veel bewoners maken zich zorgen over de gezondheids- en milieu effecten van de uitstoot van verkeer op deze wegen. Meer onderzoek naar deze uitstoot is dan ook het doel. 

Website Hollandse Luchten

Jufferstraat: nieuwe woningen van corporatie ZVH


Woningcorporatie ZVH heeft plannen om aan de Jufferstraat en het Jonkerplantsoen ruim 100 woningen te bouwen. Daarvan zal het grootste deel uit sociale huurwoningen bestaan. Begin september 2020 heeft ZVH de plannen tijdens een digitale bewonersavond toegelicht. Het Zaanse college van Burgemeester en Wethouders heeft het Ruimtelijk Programma van Eisen vastgesteld voor de plannen. Hierin staat waaraan de woningbouwplannen moeten voldoen. Hierbij kan gedacht worden aan opzet van de bebouwing, type en aantal woningen, eisen ten aanzien van klimaatadaptie en duurzaamheid. Nu kan gewerkt worden naar een anterieure overeenkomst met ZVH en de planologische procedure die nodig is om de woningbouw mogelijk te maken. Start sloop van de huidige bebouwing is gepland in 2022, oplevering woningen in 2023

 Naar de website van ZVH

Lekker sporten op Hoornseveld van de toekomst

Er komt een nieuwe zwembadaccommodatie ter vervanging van zwembad De Slag, op sportcomplex Hoornseveld. De gemeente onderzoekt tegelijk hoe we samen met sportverenigingen en andere betrokken partijen het huidige sportcomplex Hoornseveld kunnen veranderen in een nieuw, uitnodigend en multifunctioneel sportcomplex met verschillende verenigingen. 

foto van spelende kinderen buiten


Groenadoptie: maak zelf je wijk steeds een beetje mooier

foto van groenplantsoen in bloeiWilt u zelf een stuk groen in Zaanstad beheren en onderhouden? Dat noemen we groenadoptie. Als u groen wilt adopteren zijn er een aantal spelregels. Hiervoor hebben we een infoblad gemaakt en we hebben een folder voor groenadoptie waar nog meer informatie in staat. Dat staat allemaal op een speciale site. Daar kunt u ook een informatiefolder downloaden.


Meer informatie

Nieuwe woningen in de Witte Olifant

foto van nieuwbouw Mooij / Witte Olifant

Op de prachtige locatie aan de oostzijde van de Zaan worden de contouren van de nieuwe kadewoningen en appartementen zichtbaar. Het nieuwe ontwerp verwijst naar het oude, beeldbepalende gebouw van verffabriek Mooij: De Witte Olifant.

Broedplaats De Hellema 


Broedplaats De Hellema is een culturele hotspot in Zaanstad. Ze verhuren ateliers, studio's en werkruimtes aan kunstenaars, ambachtslieden en creatieve bedrijven. Een inspirerende werkomgeving en gemeenschap, sterk verbonden met het culturele stedelijke netwerk in de regio.

Neem een kijkje

Nieuwe woningen op Oostzijderveld

illustratie van plan OostzijdervldNieuwe woningen op de voormalige sportvelden: goed bereikbaar met het station en de uitvalswegen om de hoek, maar de wijk heeft ook een heerlijke connectie met het water en de natuur. Met woningen voor starters, jonge gezinnen, ouderen en alles wat er tussen zit. De straten krijgen de namen van voorvechters van gelijke rechten.

 Meer weten?

Dans, zang en theater bij Juvat


Danser, acteur en presentator Juvat Westendorp heeft een dansschool aan de Hof van Zaenden in Hofwijk. De Juvat Performing Arts Studios biedt ook zang- en theaterlessen aan.  Een kunstencentrum voor de Zaanse jeugd met een gezellig buurthuisgevoel, waar je meerdere kunstdisciplines kunt leren.

Neem een kijkje op zijn website

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl