Groen Hof van Holland

Informatiebijeenkomst 8 juli

Renovatie plantvakken en grasvelden Hof van Holland

10 juli 2019
Het groen tussen de laagbouwwoningen Hof van Holland is aan vervanging toe. Om het groen zo goed mogelijk in te kunnen richten, is in 2018 gevraagd naar de wensen van de omwonenden. De gemeente presenteerde maandag 8 juli 2019 een eerste schetsontwerp, die nog verder wordt uitgewerkt.

Wat zijn de plannen en welke vragen leven er?

Onder een partytent midden op het gras van het binnenterrein Hof van Holland werden op een tafel de tekeningen gepresenteerd aan zo'n 14 geïnteresseerden buurtbewoners.  Zij kregen uitleg van integraal gebiedsbeheerder Nienke Glorie, werkvoorbereider groen Iwan van Stralen, ontwerper buitenruimte Rien Streefkerk en projectleider Cees Fleur.

Op de tekeningen de plantvakken, bomen en wadi’s. Bewoners dachten ook een compleet ontwerp te zien te krijgen, maar het ging tijdens deze informatieavond vooral om het ophalen van wensen, het benadrukken van de eerder opgehaalde wensen (2018) en het laten zien en uitleggen van de wadi’s.

Behoud bomen
Er was zorg om de bestaande bomen. Blijven ze wel? Zoveel mogelijk en dat wordt onderzocht met een boom risico analyse. Behoud is de 1e doelstelling. Mogelijk wordt 1 boom verplaatst.
Kunnen we fruitbomen krijgen? Die mogelijkheid wordt bekeken en mogelijk toegepast.

Nieuwe beplanting
Men wil graag meer kleur en beplanting voor vlinders en bijen. Met de aanpassing van de beplanting wordt daar rekening mee gehouden. De bestaande heesters worden vervangen door nieuwe beplanting.

Graag wil men ook meer ruimte en minder groene 'muren'. Er worden openingen gemaakt en hier en daar vervangen door lagere beplanting. Veel wordt ook gesnoeid en vele zaailingen, opslag en wilde bramen verwijderd. Beplanting overwoekerd met “pispotten” wordt verwijderd en vervangen.

Grasvelden
Wordt er ook gewerkt aan de grasvelden? De grasvelden worden opgehoogd met 7-10cm grond en vlak gemaakt. Een geringe ophoging om de bomen te behouden. Bij een ophoging van meer dan 10-15cm overleven de bomen dit niet. De grasvelden worden begin 2020 gerenoveerd.

Opvang regenwater door Wadi's
Een belangrijk aspect is het opvangen van regenwater bij zware buien. In de toekomst worden buien zwaarder en intenser. Om te voorkomen dat alle grasvelden bij een dergelijke bui onder water komen te staan, worden op sommige plekken langs de heesterranden de grasvelden ongeveer 30cm verlaagd om het water op te vangen. Deze verlaagde stukken worden ook wel wadi’s genoemd. De verlaagde stukken worden met een drainagesysteem aan elkaar verbonden en zo wordt water afgevoerd naar omringende sloten.

Worden de wadi’s broedplaatsen voor muggen? De wadi’s kunnen snel water afvoeren en de tijd dat er water in blijft staan is zeer kort. Zo goed als geen kans op broedplaatsen voor muggen. Wel beter voor de diversiteit in grassoorten, omdat de wadi’s een wat vochtiger bodem krijgen. Bij hevige regenval zullen de wadi’s het extra regenwater opvangen en zal de rest van het terrein begaanbaar blijven.

Tuinen en afvalcontainers
Moeten bewoners stukken tuin inleveren? We weten dat in het algemeen extra ruimte is toegevoegd aan de achtertuinen. Dat laten we bestaan, maar we trekken wel een rechte lijn. Dat zal weinig effect geven voor 95% van de achtertuinen.

Waar zetten we onze afvalcontainers neer? We gaan kijken of er een mogelijkheid is om kleine plateau’s te maken langs het pad bij de voordeuren.

Vervolg en planning
Na afloop van de informatieavond zullen wij de reacties verwerken en waar nodig en mogelijk in het ontwerp verwerken. Het definitieve ontwerp bespreken wij met u na de zomervakantie.
De werkzaamheden aan beplanting en bomen staan gepland voor het najaar en winter 2019-2020. Werkzaamheden aan de grasvelden worden maart-april 2020 uitgevoerd en inzaaien eind april-begin mei 2020.


Foto met bewoners tijdens de informatieavond over het groen in Hof van Holland

Belangrijke doelstellingen:

  • Vervangen van beplanting
  • Verwijderen van sommige beplanting
  • Behouden en snoeien bomen
  • Toevoegen van meer kleur en soorten beplanting 
  • Sterke verschillende grassoorten kiezen 
  • Betere afvoer van veel water na heftige buien

Meld je aan voor groenadoptie!

Er is nog steeds gelegenheid om groenadoptie aan te vragen bij groenadoptie@zaanstad.nl. Dat geldt ook voor de voortuinen in onderhoud bij de gemeente Zaanstad.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl