Verslag MAAK.sessie Wat is de impact van een creatieve broedplaats

Verslag MAAK.sessie:
Wat is de impact van een creatieve broedplaats?

1 november 2018


Els Bakker geeft de groep een rondleiding door de voormalige Honig fabriek, die inmiddels gebruikt wordt als creatieve broedplaats. In het fabriekspand huren veel verschillende bedrijven en zelfstandigen een werkruimte, van schilders, poppenmakers, fotografen, industriële vormgevers, houtbewerkers, muzikanten, enz. Er worden ook fitness en theaterlessen gegeven, videoclips opgenomen, voorstellingen gegeven, er staat een tiny house enz.

Creatieve broedplaats

Marcel Verra geeft een korte inleiding. Els Bakker vertelt dat de Honig fabriek een officiële broedplaats is binnen de ROA en wordt gesubsidieerd door Amsterdam voor een looptijd van 5 jaar. De subsidie van 3 ton is gebruikt voor het bouwen van vele units in het pand, het brandveilig maken, aanleggen van internet en plaatsen van kachels.

De Stichting Broedplaats aan de Zaan programmeert activiteiten binnen en buiten de werkplaatsen. Er is ruimte voor maximaal 80 huurders. De huurders leveren een bijdragen aan de buurt, zorgen voor werkgelegenheid in de lokale economie, ze kunnen samenwerken (kruisbestuiving) en activiteiten naar buiten toe programmeren. Komend weekend is er bijv. een theaterfestival georganiseerd.

In de toekomst moet de Stichting Broedplaats aan de Zaan uitwijken naar een nieuwe locatie. De eisen die gesteld worden aan deze locatie zijn:
• Er is een gedeelte openbaar en een gesloten deel
• De locatie moet bestaan uit verschillende compartimenten (er zijn activiteiten waarbij geluid/herrie wordt gemaakt en activiteiten waarbij stilte vereist is).

Waar heeft de buurt behoefte aan?

Er wordt geïnventariseerd waar de wijk behoefte aan heeft;
• Activiteiten voor volwassenen
• Workshops voor starters of nieuwe ondernemers
• Meet-up cultuur
• Netwerkstructuur
• Coaches voor financieel ondernemerschap, marketing
• Een plek om samen te koken en te eten, er is nu bijv. de vrouwenochtend in het Hof van Holland. De vrouwen hebben behoefte om samen te koken, maar dat mag niet in deze ruimte.
• Kooklessen
• Actie onderzoek (trial and error, proberen, nieuwe dingen opzetten, wat werkt wel en wat niet?)
• Creatieve ondernemers
• Innovatieve ondernemers die een bijdrage aan de economie kunnen leveren
• Verhuur van flexplekken, voor mensen die geen bedrijfsruimte willen huren.
• Inspirerend voorbeeld: Het Verhalenhuis in Rotterdam http://www.belvedererotterdam.nl/
• Binnenkort in De Honigfabriek: Meet the mama’s (Renate Ren kookt met vluchtelingen).

Wat is de waarde van een creatieve broedplaats?

Er is een sociale waarde voor de wijk (activiteiten met de wijk, huren werkplek) en een economische waarde. Er zijn bedrijven die uitbreiden en groeien, na een start in De Honigfabriek.

De units in de fabriek zijn gesloten, je ziet maar weinig medegebruikers in het pand. Er zijn manieren gevonden om zichtbaar te maken welke bedrijven/zelfstandigen in het pand zitten. Op een muur hebben alle huurders zich voorgesteld met een foto en een omschrijving van het bedrijf.

De ondernemers van het Zilverschoonplein informeren of de kunstenaars in het pand mee kunnen doen aan een kunstmarkt op het Zilverschoonplein. Els verwijst naar de kunstenaars van Tengel. Niet alle kunstenaars hebben behoefte om de kunst zichtbaar te maken voor publiek, is gebleken tijdens bijv. eerdere landelijke of Zaanse atelierroutes. Er deden dan bijv. maar 3 kunstenaars mee. Het blijft lastig alleen met de kunst te voorzien in je inkomen, blijkt voor veel kunstenaars. Een commerciële inslag is dan vereist.

De eigenaresse van Het Element vertelt dat zij voor workshops het huurbedrag aanpast op het aantal mensen dat komt. De organisator betaalt minder huur als er weinig mensen komen, loopt zo minder risico en durft eerder iets te organiseren.

Bestaand initiatief Barndegat, huur voor 7 jaar. De Honigfabriek had meegedaan met dezelfde tender.

Hans van Ligteringen noemt wat voorbeelden uit Amsterdam en benadrukt het belang van innovatieve en economisch waardvolle initiatieven. Ook in de Kogerveldwijk vinden innovatieve ontwikkelingen plaats, bijv. de activiteiten van Maartje Dros (ook samen met de buurt) en Klarenbeek (experimenten met sporen voor bijv. biologische plafondplaten. Heeft een designprijs ontvangen0.
Discussie: vaak worden de ‘gewone mensen’ niet gehoord in een participatietraject. Zij willen dat er iets gebeurt in de wijk. Als er bruisende activiteiten georganiseerd worden, heeft dat een betekenis voor de ontwikkeling van de wijk.

Waar is ruimte voor nieuwe broedplaatsen?

In Amsterdam zijn er plekken waar bijv. een verdieping wordt gebruikt als broedplaats. Het rendement van het hele gebied gaat omhoog. Welke ontwikkelaar neemt dit mee, als je de vraag niet stelt gebeurt het ook niet?

‘Werken in wonen plaatsen’ levert extra bedrijvigheid op. De Zaanse cultuur is een cultuur van doeners, botenbouwers, starters.
Schets MAAK.sessie actieve wijk


foto bijeenkomst MAAK.sessie actieve wijk


foto Honig fabriek

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl