Verslag MAAK.sessie Hoe ziet de woonbuurt van de toekomst eruit

Verslag MAAK.sessie:
Hoe ziet de woonbuurt van de toekomst eruit?

6 november 2018


Er komen flink wat woningen bij in Kogerveldwijk, op verschillende plekken in de wijk. Zo kan er een mooie mix ontstaan van oude en nieuwe woningen, laagbouwwoningen en appartementen, jonge en oude bewoners en iedereen daar tussen in. 

Na een korte aftrap over MAAK. Zaanstad in het algemeen en de opgaven voor Kogerveld in het bijzonder zijn we van start gegaan door een heel aantal beelden van verschillende typologieën van woningbouw, soms met voorzieningen, typen huishoudens en typen ontmoetingsruimten rond te laten gaan.
Een aantal punten uit de analyse werden besproken. Wat voor soort woningen zijn er, wat voor soort woningen komen er en wat voor soort woningen zou jij het liefst terug willen zien in het gebied? Meer woningen leidt tot meer voorzieningen. Welke voorzieningen zie je het liefst terug in het gebied? En hoe doen we dit met mobiliteit? Je kan bijvoorbeeld denken aan betere OV-aansluitingen en je auto vaker laten staan en de fiets pakken. Daarnaast is er ook veel werkgelegenheid en dit moet dan ook zo blijven in het gebied. Hoe stimuleer je dit? En hoe verbind je de verschillende gebieden met elkaar?
De aanwezigen konden kiezen uit verschillende soorten woningen op een foto en aangeven voor welke doelgroep deze woning geschikt zou zijn en waar die zou moeten komen en waarom daar.

Hoogbouw

Hieruit werd bijvoorbeeld gekozen voor hoogbouw met duidelijke inhammen voor doorkijk. Je kan in hoogbouw veel mensen kwijt en tegelijkertijd behoud je het prachtige uitzicht over de Zaan, die vooral open moet blijven!  Hoogbouw biedt ook ruimte voor jongeren vanaf 18 t/m 30 jaar. Dit zorgt voor een mooie mix en diversiteit in het gebied. Toegankelijkheid en leefbaarheid in de Zaan is belangrijk.

Ontmoetingsplekken

Samen eten en gezelligheid zorgt voor verbindingen tussen mensen. Het zou het fantastisch vinden als bijvoorbeeld leegstaande panden hier voor tijdelijk gebruikt kunnen worden. Een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en waar de sociale cohesie centraal staat.

Openbare ruimte langs de Zaan is belangrijk en dat moet meer zijn dan alleen een plek, je moet ook af en toe een rondje kunnen lopen, of hardlopen langs de Zaan, heel gezond! Een echt park waar je wilt zijn wordt hier gemist.

Het zou heel mooi zijn als je het water van de Zaan af en toe naar binnen kunt trekken, met een stedelijk mix van verschillende woningtypologieën

Jongeren- en starterswoningen

Er zijn momenteel veel te lange wachttijd is voor woningen. De doorstroom vanuit het ouderlijk huis naar een eigen woning is ontzettend moeilijk. Bijvoorbeeld jongeren- en starterswoningen met een doorstroom van 5 jaar. Er is hier ontzettend veel vraag naar en daarbij kan het de leefbaarheid in de buurt stimuleren. Een mooie mix van jong en oud!
Jongeren die net afgestudeerd zijn, beginnen met werk en zich willen settelen. Een studio van ongeveer 26-30m2 is perfect! Als je jongeren/studenten wilt trekken moet het wel hip zijn, hoe doe je dat, een hippe supermarkt (Marqt), gemeenschappelijke voorzieningen in complex (wasruimte, feestruimte, binnenplaats, café) een goede en frequente verbinding met Amsterdam

Aanvullend: Een goede seniorenwoning vraagt maatwerk, alleen levensloop bestendig is niet genoeg om senioren te laten verhuizen van een eengezinswoning naar een appartement.

Diversiteit

Gentrificatie, dus verschillende voorzieningen (zoals sportvoorzieningen), diversiteit en duurzame/groene restaurantjes/bars zorgt voor sociale cohesie en trekt jonge mensen aan!

Buurthuis

Er moet in de Kogerveldbuurt een buurthuis(desnoods een bestaande woning) aanwezig zijn dat toegankelijk is voor iedereen. Het is belangrijk voor mensen dat ze ergens terechtkunnen als ze hulp nodig hebben of vragen.

Hoewel de groep klein was, hebben we een goed gesprek met elkaar gevoerd over wonen en leven in de Kogerveldwijk. Jammer alleen dat degene die er nu wonen geen onderdeel uitmaakten van het gesprek.


Foto MAAK.sessie woonbuurt van de toekomst

Foto MAAK.sessie woonbuurt van de toekomst

Foto MAAK.sessie woonbuurt van de toekomst

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl