Verslag MAAK.sessie Hoe maken we de wijk klimaatrobuust?

Verslag MAAK.sessie:
Hoe maken we de wijk klimaatrobuust?

5 november 2018


We weten allemaal dat het klimaat aan het veranderen is, van hetere zomers tot nattere, zachte winters. De stad moet op een andere manier ingericht worden om de overlast door deze klimaatverandering te beperken. Om op een duurzame manier om te gaan met onze toekomst, moeten we ook nadenken over ons energieverbruik en de manier waarop we in de wijk (collectief) energie zouden kunnen opwekken. Maandag 5 november werd daarom tijdens de MAAK-weken een bijeenkomst georganiseerd waarin een fris hoofd en droge voeten centraal stonden.

Maandag 5 november werden we hartelijk ontvangen door de ondernemers van Het Element, gevestigd aan het Zilverschoonplein 18 te Zaandam. Een locatie om te onthouden als je met bewoners, collega’s of in een mix het gesprek aan wilt gaan!

Meer koele plekken en functioneel groen

Tijdens de avond is met bewoners gesproken over kansen om meer koele plekken te creëren. Ook is gesproken over functioneel groen, groen op daken, andere manieren van bouwen en manieren om energie op te wekken. Daarbij ging het om bestaande bouw, de openbare ruimte, achtertuinen en nieuwe ontwikkelingen.

Opbrengst van de avond is een aangevulde kaart voor het perspectief van MAAK.Kogerveld. Maar het mooiste resultaat: een bewoner/ondernemer die direct actie wil ondernemen en het gesprek aan wil gaan met ondernemers en corporaties!

Ideeën die naar voren kwamen:

  • Niet bouwen onder de hoogspanningsmasten, behoud het groen.
  • Vanuit de gemeente mag er best zachte dwang worden uitgeoefend om te zorgen dat mensen hun tuinen niet teveel bestraatten.

Tekening MAAK.sessie Fris en Energiek
Schets MAAK.sessie Fris en EnergiekHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl