Monument Noorderbrug

Monument Noorderbrug in de Zaan


7 november 2019
De openbare ruimte van het bedrijventerrein Kogerveld krijgt een nieuwe impuls  met het monument Noorderbrug. Het monument staat op de het voormalige bruggenhoofd van de houten Noorderbrug. Deze, in het verleden door veel Zaankanters gebruikte, fiets en voetgangersbrug werd in de jaren zeventig gesloopt. Daarvoor in de plaats is de Willem Alexanderbrug gekomen.

Doorkijkje

Het monument staat in de Zaan en wordt met een speciale kijker vanaf de wal bekeken. Door te kijken door het kijkgat ontstaat een beeld alsof er recht voor je weer een brug staat met geopende klep. Op een bijgeplaatst bankje, gemaakt van gerecycled plastic, kan de bezoeker van het monument uitkijken over de Zaan, naar het andere bruggenhoofd in Koog aan de Zaan.

Ontwerp 

In 2015 gaf de provincie Noord-Holland een subsidie om een impuls te geven aan het bedrijventerrein Kogerveld. De kunstenaars Frits Lombard, Maartje Dos en Eric Klarenbeek ontwierpen verschillende objecten voor het bedrijventerrein en deze zijn allen uitgevoerd vanaf 2017 tot heden. Het kunstwerk Noorderbrug is een onderdeel van deze ontwerpen.

Uitvoering

Voor de uitwerking van het object zijn de technische scholen uit de Boerejonkerbuurt gevraagd: de Tetrixschool (laswerk) en het Regio College (tekeningen). De voorbereidingen namen jaren in beslag om de verschillende elementen met elkaar te verbinden. Overleg met bewoners, bedrijven, ontwerpers, beheerders, kunstcommissie en procesmanager hebben geleid tot een start van de werkzaamheden in 2017.

Voor het Noorderbrugmonument waren ingewikkelde vergunningen nodig, omdat het een obstakel in de Zaan is en bestand moet zijn tegen wind en golven en mogelijk andere scheepvaart. Op het pleintje voor het monument zijn speciale tegels gebruikt. Deze tegels zijn in alle andere elementen van het project ook gebruikt. Ze hebben een speciaal profiel en is van gerecycled materiaal gemaakt.


Een korte impressie van het kunstwerk in de Zaan

Foto monument Noorderbrug

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl