Broedplaats Hellema

Broedplaats De Hellema in Kogerveld

De stichting Broedplaats aan de Zaan gaat het bedrijfspand Hellema herontwikkelen tot broedplaats. Na het succes met de Honigfabriek in Koog aan de Zaan wil de stichting  met broedplaats De Hellema  de verwaarloosde industriestrook tussen de Zaan en de Kogerveldwijk een nieuwe impuls geven. 

Grand opening 8 mei 2019

Op woensdagmiddag 8 mei konden nieuwsgierigen langskomen op de Grand Opening 'Van Honig naar Hellema'. Onder het genot van een hapje en drankje kregen aanwezigen informatie over de plannen voor deze inspirerende werkomgeving voor kunstenaars en buurtbewoners. Sanna Munnikendam en eigenaar Henk van Aardenne verzorgden het openingsritueel.

Inventarisatie met de buurt

Broedplaats De Hellema wil naast betaalbare werkplekken voor kunstenaars en ondernemers, ook bijdragen aan de vitaliteit en de versterking van de verbindingen in de wijk Kogerveld. Vanuit de Honigfabriek heeft de stichting Broedplaats aan de Zaan actief deelgenomen aan MAAK.bijeenkomsten over wensen en verwachtingen voor de wijk Kogerveld. Met bewoners samen is geïnventariseerd welke invulling van de broedplaats aansluit bij hun wensen voor de wijk. Een groot aantal ideeën zijn meegenomen, zoals ontmoetingsplekken, coaching voor startende ondernemers en flexwerkplekken.

Sociale betekenis

Broedplaats De Hellema biedt ruimte voor een aantal voorzieningen voor de Kogerveld buurt: taalcursussen voor nieuwkomers, leerwerkplekken en een laagdrempelige ontmoetingsruimte. Die ruimte biedt ook mogelijkheden voor kooklessen of andere gezamenlijke activiteiten. Het streven is om dit onderdeel te laten worden van de horeca. Op ongedwongen wijze kunnen buurtbewoners en huurders met elkaar in contact komen.

Verhuizing Honig naar De Hellema

In eerste instantie zullen huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht maken. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema  bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

De Hellema wordt de komende maanden verbouwd. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.

Meer weten? Neem een kijkje op dehellema.nl

Foto Hellema aan de Zaan

Het openingsritueel: Met een wegwijzer uit de Honigfabriek als symbool voeren wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) en ondernemer Henk van Aardenne de ziel van de creatieve broedplaats over de Zaan naar de overkant, Oostzijde 381.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl