MAAK.weken Kogerveldwijk

Praat mee en MAAK mee aan een buurt waar iedereen zich thuis voelt en met plezier woont, werkt en ontspant.

De MAAK.weken in de Kogerveldwijk

Hoe ziet de Kogerveldwijk eruit in 2040?  Na een analyse van alle kansen voor de wijk, die we met vele bewoners, ondernemers en professionals uit de wijk hebben gemaakt, is het tijd om samen naar de toekomst te kijken.

Twee weken lang kwamen in verschillende MAAK.sessies de agendapunten voor 2040 aan bod. Op allerlei plekken en met verschillende thema’s: in zogenaamde MAAK.sessies. Er is hard gewerkt aan een beeld van de Kogerveldwijk voor de toekomst.

Benieuwd naar de opbrengst van de MAAK.weken?
Ben je benieuwd wat de MAAK.weken heeft opgeleverd? Scroll naar beneden en lees de verslagen van alle sessie hieronder! Wij danken iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

Olivier Rijcken aan de slag voor de KogerveldwijkOlivier Rijcken aan de slag voor de Kogerveldwijk

MAAK.weken: de aftrap

Foto aftrap MAAK.weken 29 november 2018

Op 29 oktober trapten we in Surbeza de twee MAAK.weken af met een presentatie van stedenbouwer Jeroen Ruitenbeek. Hij  gaf een toelichting op de totstandkoming van de wijk in het beginsel, met een opbouw naar het heden. Ondersteund door foto’s van vroeger en nu. Vervolgens gaf hij zijn visie op de ontwikkelingen die in de toekomst plaats zouden kunnen vinden, ondersteund met een aantal plattegronden van mogelijke uitwerkingen in 2018, 2020, 2030 en 2040.  

Lees hier het verslag van de aftrap

 Flyer MAAK.weken Kogerveldwijk

Lees hier de brief die in de wijk is verspreid over de MAAK.weken

MAAK.sessie: Aan de slag in eigen huis, hoe kunt u uw woning verbeteren?

Hoort bij agendapunt 2040:  mooie mix

Illustratie Olivier Rijcken Mooie Mix

Uw huis duurzamer maken, maar geen idee waar u kunt beginnen - en of u het wel kunt betalen? Belangstellenden gingen op  woensdag 31 oktober samen met experts in gesprek over de mogelijkheden.

Samen met (o.a.): Marina Schuit, vakspecialist duurzaamheid (gemeente Zaanstad) en Raoul Santibanez (Duurzaam Bouwloket) en Aleida Verheus (Atrivé, VvE-begeleiding bij verduurzaming)

Lees hier het verslag



MAAK.sessie: Waar en hoe creëren we toffe plekken in de buurt?

Hoort bij agendapunt 2040: parels ontdekken

Illustratie Olivier Rijcken Parels ontdekken

Praat mee over welke plekken in wijken en buurten parels zijn waar we veel meer uit kunnen halen - als we slim samenwerken! Donderdag 1 november is er een begin gemaakt met het Zilverschoonplein.

Samen met (o.a.): Martine Koppe (wijkmanager gemeente Zaanstad),  Irma Gort (projectleider gemeente Zaanstad) en Hugo Rots (ontwerper van de fontein)

Lees hier het verslag


MAAK.sessie: Hoe maken we de Kogerveldwijk klimaatrobuust?

Hoort bij agendapunt 2040:  fris en energiek

Illustratie Olivier Rijcken Fris en Energiek

We weten allemaal dat het klimaat aan het veranderen is, van hetere zomers tot nattere, zachte winters. De stad moet op een andere manier ingericht worden om de overlast door deze klimaatverandering te beperken. Maandag 5 november werd daarom deze MAAK.sessie georganiseerd waarin een fris hoofd en droge voeten centraal stonden.

Samen met (o.a.): Hans Grotenbreg (adviseur openbare ruimte gemeente Zaanstad) en Arjen de Laet, (vakspecialist klimaatadaptatie en bodem gemeente Zaanstad) en Stef Weekers (AM)

Lees hier het verslag


MAAK.sessie: Hoe ziet uw woonbuurt van de toekomst eruit?

Hoort bij agendapunt 2040:  mooie mix

illustratie Olivier Rijcken Mooi Mix

Er komen flink wat woningen bij in Kogerveldwijk, op verschillende plekken in de wijk. Zo kan er een mooie mix ontstaan van oude en nieuwe woningen, laagbouwwoningen en appartementen, jonge en oude bewoners en iedereen daar tussen in. Tijdens deze MAAK.sessie op dinsdag 6 november werd een goed gesprek gevoerd over prettig wonen en leven in de Kogerveldwijk.

Samen met (o.a.): Marian van den Brink en Willeke Koops (visiespecialisten gemeente Zaanstad) en Ron Haerkens (AM)

Lees hier het verslag 


MAAk.sessie: Hoe moet de openbare ruimte eruit zien?

Hoort bij agendapunt 2040:  kleurrijk ontmoeten



Illustratie Olivier Rijcken Kleurrijk ontmoeten


De ruime en groene opzet van de Kogerveldbuurt, de nabijheid van de Zaan, het opgeknapte Boerejonkerplantsoen, de Gouw, de groenzone rond de Noordervaldeursloot en het nabijgelegen Jagersveld wordt erg gewaardeerd. Hoe willen we de openbare ruimte van de Kogerveldwijk met elkaar gebruiken en wat betekent dat voor hoe de grotere nieuwbouwplannen er uit moeten gaan zien.  De sessie op 7 november eindigde met grote betrokkenheid, met zorgen en mogelijkheden. Een mooi startpunt om met elkaar aan de wijk te willen werken.

Samen met (o.a.): Marc den Hertog, stedenbouwer gemeente Zaanstad, Marije Ruigrok (AM)

Lees hier het verslag


MAAK.sessie: Hoe zorgen we voor een gezonde wijk?

Hoort bij agendapunt 2040:  gezond van lijf en geest

Illustratie Olivier Rijcken Gezond van lijf en geest


Tijdens deze actieve en creatieve bijeenkomst op donderdag 8 november werd gewerkt aan een perspectief op de terreinen zorg, gezondheid, bewegen, onderwijs, sport. Wat (en wie) is nodig en welke stappen moeten we zetten om in 2040 (liefst zo ver mogelijk daarvoor) een gezonde wijk te zijn.
Diverse bestaande en nieuwe initiatieven kwamen voorbij en ook het belang van groen in de wijk werd benadrukt.

Samen met (o.a.): Tom Moons kennisspecialist zorg (gemeente Zaanstad) en Annelijn de Ligt (GGD / JOGG)

Lees hier het verslag


MAAK.sessie: Wat is de impact van een creatieve broedplaats?

Hoort bij agendapunt 2040:  actieve wijk

Illustratie Olivier Rijcken Actieve wijk

Wat heeft de Honigfabriek de afgelopen jaren betekend voor de directe omgeving en zou iets dergelijks ook denkbaar zijn in de Kogerveldbuurt? Waar zou die dan moeten komen en waarom? Deze vragen stonden centraal tijdens deze sessie op donderdag 8 november. Na een rondleiding door de Honigfabriek ging de groep aan de slag.

Samen met (o.a.): Marcel Verra (netwerkspecialist economie gemeente Zaanstad), Els Bakker (Honigfabriek)

Lees hier het verslag


MAAK.sessie: Wat doen we met het station en het gebied eromheen?

Hoort bij agendapunt 2040:  vernuftig vervoer


Illustratie Olivier Rijcken vernuftig vervoer


Het stationsgebied is dé centrale plek in de Kogerveldwijk. Maar de bereikbaarheid te voet en per fiets kan beter en de treinfrequentie is beperkt. Daarnaast is het station(sgebied) geen aantrekkelijk verblijfsgebied, het heeft geen uitstraling en er is weinig te beleven. De groep ging gaan de slag met het het station van de toekomst!

Samen met (o.a.): Eric de Niet, visiespecialist (Gemeente Zaanstad), Sonja Puhl (fietsersbond), Jan Broersma (werkgroep A8) en Maarten Markus (AM)

Lees hier het verslag


Maandag 12 november
Eindoverzicht MAAK.weken: de terug- en vooruitblik

Op de locatie Bouwmensen aan de Jufferstraat kon men de opbrengst van de twee MAAK.weken Kogerveldwijk bekijken. Tijdens alle sessies zijn tekeningen gemaakt waarop de opmerkingen, ideeën en knelpunten  in beeld zijn gebracht. De tekeningen zijn deze avond tentoongesteld wat mooie gesprekken opleverden met de belangstellenden, waaronder bewoners uit de buurt en beroepsmatige geïnteresseerden.  Deze opbrengst is ook te vinden bij de gespreksverslagen (zie de links hierboven).

foto eindbijeenkomst MAAK.weken met tentoonstelling


foto eindbijeenkomst MAAK.weken met tentoonstelling

foto eindbijeenkomst MAAK.weken met tentoonstelling



Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl